Pakketjeswerper

Voor wie geen (draadloos) bereik heeft op zolder of in de tuin is er de Wifi Range Extender.

Bij de gadgetman thuis was de stand der techniek tot voor kort bepaald vintage te noemen. Zo stamde de televisie (kleur!) uit 1987, de mobiele telefoon uit 2001 en de gezinsauto uit 1974. Inmiddels is alles geüpdatet naar min of meer hedendaagse normen, maar met het draadloze internet bleef het aanmodderen. Tenminste, op zolder. Beneden was alles pico bello, maar hoog in de betonwoning was de staat van het wifinetwerk even solide als het Griekse bankwezen. Maar de gadgetman zou de gadgetman niet zijn als hij daar niet iets op had gevonden. Door de wifi-antenne-aan-een-snoertje te verbinden met een ijzerdraadje van een halve meter en die weer vast te knopen aan de aluminium stang waarmee het luchtrooster geopend wordt, was er opeens een verbinding van 1,5 Mbps.


Van nul naar 1.500 in tien minuten is natuurlijk niet gek, maar even lekker we-transferren is er bij deze snelheden niet bij. Dus werd het tijd voor echte maatregelen en een diepte-investering, die vorm kreeg in de aanschaf van een repeater, een apparaat dat het bestaande draadloze netwerk vergroot. Op de verpakking stond het uitgelegd zoals vroeger deelverzamelingen uit de doeken werden gedaan in de schoolboeken: twee cirkels die elkaar overlappen. De eerste cirkel symboliseert het wifi-bereik van de router, de tweede van de repeater. Als die twee enigszins over elkaar geschoven zijn, kan de totale reikwijdte van het netwerk flink worden vergroot. Wat er gebeurt: datapakketjes (internetverkeer verloopt via kleine pakketjes, die door de ontvangende computer worden uitgepakt en aan elkaar gesmeed tot bijvoorbeeld een fotobestand) in cirkel 1 worden opgepakt door de repeater, die ze er met een ferme zwiep weer aan de andere kant uitgooit, waardoor ze in cirkel 2 verder zweven. Resultaat: ook bereik op zolder.


Nu is zo'n repeater een tamelijk stom apparaat. Als een estafetteloper wacht ie tot er een pakketje aankomt, om die vervolgens door te geven. Maar er komen ook pakketjes terug, va de computer boven. Het apparaat dat ik heb aangeschaft kan niet gelijktijdig pakketjes ontvangen en versturen. Hij is dus óf zender óf ontvanger. Dat betekent dat de doorvoersnelheid van alle data ten minste halveert ten opzichte van de oorspronkelijke snelheid bij de router. Vaak is dat niet erg, maar voor het streamen van high definition videobeelden kan het te weinig zijn. Maar voor het meeste gebruik volstaat de snelheid. Ander voordeel: als ik de repeater bij de terrasdeuren zet, is er zomers bereik tot aan het einde van de tuin.


Technologisch gezien begint het hier thuis inmiddels aardig op orde te raken. Er zijn nog een paar kleine stappen te zetten, maar dan doen we helemaal mee in de vaart der volkeren. We zijn al aan het sparen voor centrale verwarming.


WAT

Netgear, Universal Wifi Range Extender


PRIJS

40 euro


WAAR

overal op internet


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden