Update

Pakketje met zeer giftig ricine valt, zes gewonden

Bij een pakketvervoersbedrijf in Amsterdam zijn vanochtend 6 mensen onwel geworden nadat een pakketje met daarin de zeer giftige stof ricine was gevallen.

null Beeld Google Streetview
Beeld Google Streetview

Medewerkers van het bedrijf in het Westelijk Havengebied ademden de vrijgekomen dampen in en moesten voor behandeling naar het ziekenhuis. Ricine is een zeer gevaarlijke stof en wordt gezien als potentieel chemisch wapen. Het kan het zenuwstelsel aantasten en is in zuivere vorm al in kleine hoeveelheden dodelijk.

In het pakketje, dat werd vervoerd door het internationale bezorgbedrijf GLS, zat een fles met ricine. Door het ongeval brak de fles, waarbij een kleine hoeveelheid van de giftige stof vrijkwam. Het incident leidde niet tot groot alarm bij de hulpdiensten. Wel zijn het milieuteam van de politie en de arbeidsinspectie ingeschakeld om onderzoek te doen naar de herkomst van het pakket en na te gaan of volgens de (arbo-)regels is gehandeld.

Een speciaal brandweerteam gespecialiseerd in ongevallen met gevaarlijke stoffen, wist de vrijgekomen vloeistof te stabiliseren en op te ruimen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden