Pakketje met ricine legt Senaat VS lam

De vondst van een pakketje met het dodelijke gif ricine in de Amerikaanse Senaat heeft maandagavond en gisteren het politieke werk in Washington grotendeels lam gelegd....

AP en Reuters

Ricine geldt als een van de zwaarste giffen. Zelfs een geringe dosis kan, bij inademing of doorslikken, dodelijk zijn. Naar verluidt zouden tussen de veertig en vijftig mensen in de nabijheid van het pakketje in de Senaat zijn geweest, maar geen van hen vertoonde symptomen van vergiftiging. President Bush werd onmiddellijk op de hoogte gebracht.

'Per minuut nemen onze zorgen af. Bij vergiftiging met ricine zijn de effecten vrijwel direct zichtbaar, dus dat we nog geen symptomen hebben gezien is een goed teken', zei dr. Julie Gerberding, directeur van het Centrum voor Bestrijding en Preventie van Ziekte. Gerberding: 'Als het zuivere ricine was geweest, zouden de gevolgen veel ernstiger zijn geweest.'

Het pakketje poeder waarin ricine was vermengd, werd gevonden bij het kantoor van Congreslid Bill Frist. Zijn medewerkers en een deel van het personeel van belendende kantoorruimtes werden direct afgezonderd, vervolgens ontsmet en kregen pas na uren toestemming het pand te verlaten. 'Je krijgt kippenvel als je denkt aan wat had kunnen gebeuren', zei Frist.

Het is de tweede keer sinds de aanslagen van 11 september dat in de Senaat gif opduikt. In 2001 werd een brief met miltvuur-poeder ontdekt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden