Pakjes

Sinterklaas was onderweg naar zijn vriendin. Hij reed zelf, waarbij hij de maximumsnelheidsregels zo creatief mogelijk aan zijn laars lapte: gas op de plank vlak voor een flitspaal en daarna weer hard op de remmen....

Herman Koch

Zwarte Piet neuriede mee met een liedje op zijn MP3-speler. Hij bewoog zijn hoofd ritmisch headbangend naar voren en naar achteren; zo nu en dan prevelden zijn lippen het woord 'motherfucker'.

Onder het rijden las Sinterklaas het sms-bericht nog eens over dat zijn vriendin hem had gestuurd. Onwillekeurig schudde hij zijn hoofd, een glimlach werd zichtbaar tussen zijn witte baard en snor. Hij mompelde iets in het Spaans over Hollandse vrouwen in het algemeen, tuitte zijn lippen en schudde toen nogmaals zijn hoofd.

Hij toeterde tegen een vrachtwagen vol varkens en toen dat niet hielp, haalde hij hem in over de rechterbaan; tot zijn niet geringe tevredenheid zag hij vanuit zijn ooghoek hoe de Piet zich bij deze manoeuvre met beide handen aan het dashboard vastgreep.

Op de Nederlandse autowegen werd de Sint niet zelden bevangen door een IKEA-achtige vorm van claustrofobie. Hoe kwam het toch dat alles in dit land op een te kleine en benauwde schaal leek te zijn uitgevoerd? Met weemoed dacht hij in de periode van 16 november tot 6 december soms terug aan de N-113 tussen Alcaniz en Zaragoza - aan de van horizon tot horizon reikende leegte vooral, slechts afgewisseld door een enkele witte windmolen, die zich als een citaat uit een eeuwenoud verhaal aftekende tegen de strakblauwe, nimmer door wolken onderbroken lucht.

Op zoek naar muziek op de autoradio viel Sinterklaas middenin een vraaggesprek met staatssecretaris Ross waarin deze beweerde dat het met de middeleeuwse bevallingsmethoden in Nederland allemaal erg meeviel, en dat het hoogste kindersterftecijfer van Europa daaraan niet geweten kon worden.

'Moet je dit nou weer horen!', riep de Sint uit, terwijl hij de oortelefoontjes uit de oren van Zwarte Piet trok. 'Dit is nou echt Nederland op zijn smalst! Nog smaller dan deze weg waar je geen twee centimeter naar links of naar rechts kunt uitwijken.'

'Ja, Sinterklaas . . .' De Piet zocht op de vloer van de auto naar zijn oortelefoontjes; hij wist dat het beter was om de Goedheiligman op dit soort momenten niet tegen te spreken.

'Iedereen weet toch dat Nederland zo ongeveer het gevaarlijkste land in Europa is om een kind ter wereld te brengen', vervolgde de Sint. 'Het is die typische Nederlandse mengeling van calvinisme en een fascistische hang naar pijn lijden. Dit alles aangemoedigd door een semi-criminele organisatie die onder het mom van gezellig en lekker natuurlijk in je eigen omgeving die arme moeders aanpraat dat het volstrekt ongevaarlijk is om thuis te bevallen. De werkelijke reden, dat het zo veel goedkoper is, vertellen ze er natuurlijk niet bij. O, ik kan dit land soms zo haten dat ik het liefst met alle pakjes en surprises rechtsomkeert zou willen maken! En dan komt er zo'n staatssecretaris die in plaats van een begin te maken met de hand in eigen boezem steken, het onderzoek zelf in twijfel trekt. Waar doet me dat toch aan denken? Alleen deden ze het onder Franco veel openlijker.'

De Piet had inmiddels zijn oortelefoontjes gevonden, maar durfde ze nog niet in zijn oren te stoppen. Hij had niet echt begrepen waar Sinterklaas zich zo druk over maakte, maar hij wist uit ervaring ook dat zijn baas zijn dreigement om de pakjesavond de pakjesavond te laten nooit ten uitvoer zou brengen.

'We zijn er', gromde de Sint en parkeerde de auto dubbel op een verkeersdrempel. Zwaaiend naar de op straat spelende kindertjes liep hij naar het welbekende portiek. Hij vroeg zich af of alles uit het sms-bericht zou worden waargemaakt, maar met de helft zou hij al meer dan tevreden zijn.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden