Pakje moet roken strenger ontraden

Voortaan moet bijna de helft van de ruimte op een pakje sigaretten of sigaren worden besteed aan waarschuwingen over de gevaren van het roken....

Tabaksproducenten moeten in het vervolg ook afzien van 'misleidende' vermeldingen als 'laag teergehalte', 'mild' of 'light'. De maximale hoeveelheid teer wordt bovendien verlaagd van 12 tot 10 milligram, terwijl sigaretten voortaan hooguit 1 milligram nicotine mogen bevatten.

Dat heeft een grote meerderheid in het Europees Parlement gisteren bepaald op voorstel van VVD'er Jules Maaten. 'Mensen hebben het recht om te bepalen of ze al dan niet willen roken, maar de pogingen om de gezondheidsrisico's te verdoezelen moeten verboden worden', aldus Maaten.

Het voorstel van het Europees Parlement moet nog worden goedgekeurd door de lidstaten, die eind deze maand voor het eerst over het onderwerp vergaderen. Dan komen de ministers van Volksgezondheid bij elkaar in Luxemburg. De verwachting is dat vooral Duitsland en Griekenland zich zullen verzetten tegen de voorgestelde richtlijn.

Maar diplomaten en europarlementariërs verwachten niet dat er op essentiële punten wijzigingen zullen komen. Het parlement is akkoord gegaan met een voorstel waarbij 35 procent van de voorkant en minstens 45 procent van de achterkant van een pakje sigaretten moet worden gebruikt voor gezondheidswaarschuwingen.

In lidstaten waar meer talen wordt gesproken, kan de helft van de verpakking in beslag worden genomen door deze waarschuwingen. 'Mogelijk worden die percentages nog iets gewijzigd, maar het wezen blijft overeind. De gevaren van het roken zullen veel sterker worden benadrukt', aldus een diplomaat.

De tabaksindustrie heeft hevig gelobbyd om deze voorstellen afgewezen te krijgen. Nu is nog maximaal 6 procent van de ruimte op een pakje sigaretten bestemd voor gezondheidswaarschuwingen. De industrie was bereid dat te verhogen tot 10 procent. De tabaksproducenten zijn bovendien woest over de ingangsdatum (1 januari 2003) en over het feit dat vanaf 2006 de nieuwe bepalingen ook gelden voor sigaretten die worden geëxporteerd naar landen buiten de Unie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden