Pakje boter à 8 euro gewild cadeau bij Noren

MARIKEN SMIT

AMSTERDAM - Het botertekort in Noorwegen drijft veel Noren tot wanhoop. Met Kerst in aantocht bieden de bakgrage Noren op internet honderden euro's voor een paar pakjes boter om toch hun traditionele Julekaken te kunnen bakken. Vanwege hun hoge tariefmuren voor zuivel krijgen de Noren vanuit het buitenland het lid op de neus.

In de Noorse winkels zijn al wekenlang lege vitrines zichtbaar op de plek waar de gebruikelijke pakjes smør hadden moeten liggen. Wegens planningsproblemen van de zuivelcoöperatie Tine, die zo goed als een monopolie heeft op de Noorse botermarkt, is er een groot botertekort ontstaan. Het zou gaan om een tekort van 500 tot 1.000 ton tot en met januari. Maandag arriveerde een kleine levering in Oslo, die na korte tijd alweer was uitverkocht. Winkels hadden al rantsoenering ingevoerd.

Boter is een felbegeerd cadeau geworden. Op een kerstmarkt in de hoofdstad Oslo worden pakjes smør, feestelijk ingepakt en wel, aangeboden voor bijna 8 euro, zo meldt de Noorse krant Aftenposten. Een krant in West-Noorwegen, Firda Posten, biedt een pond boter aan voor wie een abonnement neemt. Het record lijkt op naam te staan van Stian Tveite (18) die via de site Finn.no 250 euro ving voor 360 gram boter. Ook speciale karn-installaties, vaak antiek, worden op internet goed verkocht. Aan de Russische grens is vorige week een Rus aangehouden die 90 kilo boter naar Noorwegen wilde smokkelen.

Noorwegen, geen EU-lid, kent hoge importtarieven op landbouw- en zuivelproducten. Voor één kilo boter uit het buitenland betekent dat een opslag van 3,30 euro. Buitenlandse zuivelproducten leveren daarom niet aan Noorwegen. De Noorse regering heeft de importtarieven tijdelijk fors verlaagd, maar producenten in Denemarken en Finland weigeren te hulp te schieten. 'De tarieven gaan na de Kerst toch weer omhoog', zegt een woordvoerder van het Deens-Zweedse Arla in de Finse krant Helsingin Sanomat.

De Noorse producent Tine geldt als 'regulator' voor de Noorse markt en bepaalt melkquota voor boeren. Het concern zegt dat het kampt met een melktekort omdat koeien door overvloedige regenval niet goed hebben kunnen grazen en het diervoeder niet van goede kwaliteit was. Ook geeft het een populair dieet de schuld van de hoge botervraag.

Het protectionisme in de zuivelindustrie is al langer een doorn in het oog van de Noorse bond van industriebedrijven. 'De voedselsector valt buiten de handelsverdragen die Noorwegen heeft met de EU', vertelt vicevoorzitter Finn Langeland van de Norski Industri. 'Deze sector is dus niet competitief.' Langeland noemt het 'belachelijk' dat een land als Noorwegen niet in de botervraag kan voorzien. Maar hij ziet ook een positieve kant: 'Noren beseffen nu dat ze relatief duur uit zijn voor hun voedsel. Misschien komt er nu eindelijk druk vanuit de consument om de tariefmuren te slechten.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden