Pakistanen bouwen in recordtempo nieuwe dijken

Pakistanen in de zuidelijke provincie Sindh hebben maandag aan één stuk gewerkt aan dijken om twee steden te behoeden voor de overstromingen die het land sinds een maand teisteren.

Van onze buitenlandredactie

In Shadad Kot, waar 90 procent van de 350 duizend inwoners de stad al heeft verlaten, vrezen de autoriteiten dat ook de 18 kilometer aan nieuwe dijken het niet houden. Het leger heeft die gebouwd om de stad en het zuidelijkere Qambar te beschermen.

‘Dit is de laatste poging om de stad te redden’, zegt Brig Khawar Baig, die met zandzakken en stenen in de weer is bij Shadad Kot, om lekken in de nieuwe dijkjes te dichten. ‘We trachten het water hier tegen te houden. Als het over de dijken stroomt, zal het in het zuiden nog meer steden onder water zetten.’

Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) is ruim 80 procent van de 3,9 miljoen inwoners van Sindh ontheemd door de watersnood. ‘De mensen liggen langs de kant van de weg. Ze zitten onder bomen of maken tentjes van kleding. Ze hebben dringend behoefte aan goed onderdak’, aldus een woordvoerder.

In het hele land zijn 17,2 miljoen mensen getroffen door de overstromingen, zei VN-woordvoerder Maurizio Giuliano maandag. Zeker 1,2 miljoen huizen zijn vernield of beschadigd, en 1.500 mensen kwamen om, vooral in de eerste dagen. ‘We kunnen met onze noodhulp de groei van de crisis niet bijhouden’, zei Giuliano. ‘Dit wordt een marathon, in plaats van een sprint.’

De regering prees zondag de internationale gemeenschap, van waaruit voor 630 miljoen euro aan hulp is verstrekt of toegezegd. Voor de wederopbouw zijn echter miljarden nodig, nu de oogst op 1,72 miljoen hectare van katoen-, rijst-, suikerriet- en maïsvelden kan worden afgeschreven.

De vrees groeit intussen dat de Taliban gebruik zullen maken van de chaos om te hergroeperen. Maandag pleegden vermoedelijke moslimfundamentalisten drie aanslagen in het noordwesten van Pakistan, die zeker 26 levens eisten. De dodelijkste was een zelfmoordaanslag in de moskee van een religieuze school in Zuid-Waziristan. Daarbij vielen zestien doden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden