Pakistan zal de Amerikanen niet nog een keer hun gang laten gaan

De Amerikaanse acties met kleine vliegtuigjes, zogeheten drones, wekken woede bij grote delen van de Pakistaanse bevolking. Door deze aanval kan de spanning tussen de VS en Pakistan, die is opgelopen vanwege het ingrijpen tegen tegen Bin Laden, verder toenemen.

AMSTERDAM - Het Pakistaanse leger uitte donderdag met een dreigement zijn ongenoegen over de geheime commando-actie. Als de Amerikanen in Pakistan nog een keer een dergelijke operatie uitvoeren, dan zal Islamabad de samenwerking met de VS in de strijd tegen terroristen herzien.


Het was de eerste officiële verklaring van de Pakistaanse strijdkrachten sinds de uitschakeling van de leider van Al Qaida, waarvan Pakistan tevoren niet op de hoogte was gebracht. 'Elke vergelijkbare actie die een schending vormt van de soevereiniteit van Pakistan zal herziening rechtvaardigen van de samenwerking met de VS op het gebied van militaire zaken en inlichtingen', aldus stafchef Ashfaq Kayani.


Hij kondigde een reductie aan van het aantal Amerikaanse militairen in Pakistan. De mededeling leek vooral bedoeld om aan te geven dat 'Operatie Geronimo' niet achteraf kan rekenen op de stilzwijgende goedkeuring van Pakistan. Volgens de Pakistaanse premier Gilani, op bezoek in Frankrijk, was het niet nodig om Pakistan te 'passeren'. Een Pakistaanse veiligheidsfunctionaris zei dat de Amerikaanse commando's Bin Laden 'in koelen bloede' hebben gedood.


In verscheidene Pakistaanse steden demonstreerden gisteren bij elkaar enkele duizenden personen tegen wat zij de Amerikaanse agressie noemden. Het was niet het massale protest waartoe de radicale islamitische beweging Jamaat-e-Islami had opgeroepen. De grootste betoging werd gehouden bij de stad Quetta, waar zo'n 1500 fundamentalistische moslims eer bewezen aan Bin Laden en bezwoeren dat zijn dood zal worden gewroken. Protesten waren er ook in Abbottabad, waar Bin Laden zich schuilhield, Karachi en Lahore.


Veel Pakistanen, niet alleen fundamentalisten, vinden het onbegrijpelijk dat de regering zich het eigenmachtige optreden van de Amerikanen laat welgevallen. In de VS vragen velen zich juist af hoe het mogelijk is dat Bin Laden jarenlang vlakbij de hoofdstad kon wonen, in een garnizoensplaats waar hij was omringd door militairen.


Minister Hillary Clinton (Buitenlandse Zaken) erkende dat de verhouding met Pakistan 'niet altijd gemakkelijk' is, maar, zei ze: 'Beide landen hebben baat bij de relatie en we gaan door met de samenwerking tussen onze regeringen en strijdkrachten.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.