Pakistan wil Zardari toch vervolgen

Pakistan heeft de Zwitserse autoriteiten verzocht een oude witwaszaak tegen president Asif Ali Zardari te heropenen. Het verzoek komt vier maanden na de vernietiging door het Hooggerechtshof van een maatregel om Zardari amnestie te verlenen.

AP en Reuters

Volgens een advocaat van het Pakistaanse anti-corruptiebureau is het Zwitserse Openbaar Ministerie per brief verzocht het onderzoek te heropenen. Maar zowel het ministerie van Justitie in Bern als openbaar aanklager Daniel Zappelli in Genève maakte woensdag bekend het verzoek nog niet te hebben ontvangen.

Als het verzoek wordt ingewilligd door Bern, loopt de omstreden echtgenoot van de vermoorde oud-premier Benazir Bhutto het risico te worden vervolgd en zelfs te worden veroordeeld in Zwitserland terwijl hij nog in functie is. Zijn presidentschap dreigt hierdoor te worden verzwakt en komt mogelijk zelfs in gevaar.

Zardari en Bhutto werden in 2003 door een rechtbank in Genève bij verstek veroordeeld wegens het witwassen van 13 miljoen dollar aan steekpenningen. Het tweetal kreeg straffen van 6 maanden en geldboetes maar de straffen werden opgeschort toen ze in hoger beroep gingen.

De Zwitserse autoriteiten lieten de strafzaak in 2008 vallen na een verzoek daartoe van de Pakistaanse regering. Zardari en Bhutto hadden eerder, in 2007, amnestie gekregen als onderdeel van een regeling met de toenmalige machthebber generaal Pervez Musharraf die het mogelijk moest maken dat ze konden terugkeren uit hun zelfgekozen ballingschap om mee te doen aan de verkiezingen.

Bhutto werd echter eind 2007 bij een aanslag vermoord waarna Zardari werd gekozen tot president. De amnestieregeling, waarvan enkele duizenden personen profiteerden, werd in december vernietigd door het Hooggerechtshof omdat het volgens de rechters ongrondwettig zou zijn.

Zardari dreigt nu ook te worden vervolgd voor corruptiezaken die speelden in de jaren negentig toen Bhutto aan de macht was. Volgens zijn aanhangers is de president van het hof, Iftikhar Chaudhry, Zardari vijandig gezind. Chaudhry kwam in 2007 in conflict met Musharraf en werd toen ontslagen.

Na aanhoudende protesten en zware druk herstelde Zardari hem, zij het schoorvoetend, weer in zijn functie. De president wijst er steeds op dat hij niet vervolgd kan worden zolang hij staatshoofd is. Met het verzoek aan Zwitserland om een oude corruptiezaak te heropenen, die onder regie van het Hooggerechtshof lijkt te zijn gedaan, wil de Pakistaanse justitie proberen de onschendbaarheid van de zittende president alsnog aan te vechten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden