Pakistan wil af van Afghaanse president Karzai

Het wantrouwen van Pakistan jegens president Hamid Karzai van Afghanistan is zo groot, dat Pakistaanse diplomaten contact zoeken met andere vertegenwoordigers in het buurland om het vredesproces niet te laten vastlopen. Dat melden verschillende bronnen op het Pakistaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Voormalige Taliban-strijders leveren hun wapens in. Ze maakten vorige week gebruik van een speciaal amnestieprogramma dat in 2004 begon. Doorgaans wordt afgezien van strafvervolging als ze geweld afzweren. Beeld EPA

De rol van Pakistan bij het stabiliseren van de situatie in Afghanistan wordt, met het oog op het vertrek van de Amerikaanse vredesmacht in 2014, cruciaal geacht. Pakistan onderhoudt nauwe banden met de Taliban en andere groeperingen die tegen Karzai gekant zijn.

Een vooraanstaand medewerker van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Islamabad zei tegen persbureau Reuters dat Karzai wordt gezien als het grootste obstakel bij het vredesproces. 'Hij wil zo graag op een verlosser lijken, dat hij Afghanistan rechtstreeks naar de hel voert.'

Steun aan Taliban
De Afghaanse regering beschuldigt Pakistan van het verlenen van steun aan de Taliban, en op die manier de kaarten te zetten op een toekomstig bewind in Kabul dat het buurland goed gezind is. President Karzai, met Amerikaanse steun in het zadel geholpen, heeft te kennen gegeven alleen vrede te willen op zijn eigen voorwaarden.

 
Karzai wil zo graag op een verlosser lijken, dat hij Afghanistan rechtstreeks naar de hel voert.
Anonieme Pakistaanse ambtenaar
Hamid Karzai Beeld reuters

Afgelopen week zei Karzai dat de NAVO in zijn land een 'zinloze en onverstandige oorlog' voert. Pakistaanse regeringsvertegenwoordigers geven aan ontmoedigd te raken door Karzais warrige uitspraken en zijn aanhoudende provocaties. Hij zou alleen maar zo te werk gaan om in Afghanistan een besluitvaardige indruk te wekken.

Totale chaos
De binnenlandse strijd in Afghanistan is inmiddels zijn twaalfde jaar ingegaan. Pakistan is bevreesd voor het uit de hand lopen van de burgeroorlog, waardoor het zelf nog nauwer bij de strijd betrokken raakt dan nu al het geval is. 'Ik twijfel er niet aan dat in Afghanistan de totale chaos uitbreekt als er in 2014 geen akkoord is', aldus de Pakistaanse ambtenaar van Buitenlandse Zaken. 'Afghanistan zal uitbarsten. En als dat gebeurt, betaalt Pakistan de rekening.'

 
Afghanistan zal uitbarsten. En als dat gebeurt, betaalt Pakistan de rekening.
Anonieme Pakistaanse ambtenaar
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden