NieuwsMumbai-aanslagen

Pakistan veroordeelt brein achter Mumbai-aanslagen tot elf jaar gevangenisstraf

Een Pakistaanse rechtbank heeft een gevangenisstraf van 11 jaar opgelegd aan de haatprediker Hafiz Saeed vanwege het financieren van terroristische activiteiten. Saeed zat volgens India en de Verenigde Staten achter de bloedige aanslagen in Mumbai in 2008.

Hafiz Saeed spreekt tijdens een conventie in Lahore (Pakistan) in 2014. Beeld Getty
Hafiz Saeed spreekt tijdens een conventie in Lahore (Pakistan) in 2014.Beeld Getty

Het Pakistaanse vonnis is een doorbraak. De 69-jarige Saeed is de eerste belangrijke figuur die in Pakistan vanwege financiering van terrorisme wordt veroordeeld. De radicale prediker staat hoog op de terrorismelijsten van zowel de VS als de Verenigde Naties. Pakistan ontkent sinds jaar en dag dat het land terroristen huisvest.

De veroordeling van Saeed heeft geen betrekking op diens vermeende rol bij de aanslagen in Mumbai in India, maar op de verdenking dat zijn liefdadigheidsinstellingen Jamaat-ud-Dawa en Falah-e-Insaniat (netwerken van 300 scholen, madrassa’s en ziekenhuizen) mantelorganisaties zijn van de verboden terreurgroep Lashkar-e-Taiba. Saeed werd voor twee aanklachten tot in totaal 11 jaar veroordeeld, maar hoeft slechts vijfeneenhalf jaar de cel in omdat hij beide straffen tegelijk kan uitzitten. Hij gaat tegen het vonnis in beroep.

10 miljoen dollar

India en de VS vragen al jaren om vervolging of uitlevering van Saeed. De VS zetten in 2012 een prijs van 10 miljoen dollar op zijn hoofd. Pakistan pakte hem af en toe even op maar liet hem verder ongemoeid, volgens critici omdat hij zou samenwerken met de Pakistaanse geheime dienst ISI. Vorig jaar juli werd hij echter gearresteerd, aan de vooravond van het eerste bezoek van de Pakistaanse premier Imran Khan aan de VS.

De veroordeling van Saeed en vier medeverdachten komt kort voor een bijeenkomst volgende week van de Financial Action Task Force (FATF), een internationale waakhond tegen witwaspraktijken en terreurfinanciering. Pakistan dreigt bij de FATF op de zwarte lijst te komen van landen die de bestrijding van terreurfinanciering aan hun laars lappen. Dit zou het Pakistan onmogelijk maken nieuwe internationale leningen te verkrijgen.

Ontsnapping

Vorige week werd Pakistan nog in verlegenheid gebracht door de ontsnapping uit een militaire gevangenis van een andere terrorist, Ehasnullah Ehsan, woordvoerder van Tehreek-e-Taliban (TTP), Pakistaanse pendant van de Afghaanse Taliban. Ehsan zat achter de moordaanslag in 2012 op mensenrechtenicoon Malala Yousafzai en mogelijk ook achter de aanval op een school in Peshawar in 2014, waarbij 134 kinderen omkwamen.

De door Saeed opgerichte organisatie Lashkar-e-Taiba (‘Leger van de Zuiveren’) is volgens de VN, de VS, de Europese Unie en India een terroristische organisatie. Het in 2001 verboden LeT ijvert voor de bevrijding van Indiaas Kashmir en de stichting van een islamitische staat in het hele Indiase subcontinent.

In 2008 vielen zwaarbewapende strijders van LeT en het aan al-Qaida gelieerde Jaish-e-Muhammad twee hotels, een joods centrum en een treinstation aan in Mumbai. Bij de aanval, die meer dan vier dagen duurde, kwamen 166 mensen om het leven. De organisatie zou ook betrokken zijn geweest bij twee bomaanslagen op treinen in Mumbai in 2006 en eerder bij een aanslag op het Indiase parlement in New Delhi in 2001.

De islamitische prediker Hafiz Saeed maakte in de jaren tachtig in Saoedi-Arabië kennis met salafistische mujahideen die in Afghanistan streden tegen het Russische leger. Lees hier zijn profiel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden