Pakistan schuift broer afgezette premier naar voren om politieke impasse te voorkomen

Nawaz Sharif, die vrijdag wegens corruptie door het Hooggerechtshof werd afgezet als premier van Pakistan, heeft zijn broer Shahbaz naar voren geschoven als zijn opvolger. Omdat Shahbaz Sharif eerst nog een zetel in het parlement moet zien te winnen, kiest het parlement dinsdag een vertrouweling van Sharif als interim-premier.

Redactie
Shahbaz Sharif Beeld reuters
Shahbaz SharifBeeld reuters

Met de snelle machtswisseling hopen de aanhangers van de afgezette premier te voorkomen dat het land in een politieke impasse belandt, die zou kunnen worden uitgebuit door de militairen. Die hebben altijd al een flinke vinger in de pap in Pakistan.

Shahid Khaqan Abassi, die vroeger minister voor Oliezaken was, moet de premierszetel twee maanden warm houden voor Shahbaz Sharif totdat deze in het parlement wordt gekozen bij tussentijdse verkiezingen in de provincie Punjab. Daar geniet hij veel populariteit als gouverneur van de provincie.

Sharifs Pakistan Moslim Liga Partij-Nawaz (PML-N) beschikt over 188 zetels in het 342 leden tellende parlement, net genoeg om Abassi tot tussenpaus te kiezen, mits er geen parlementariërs overlopen naar de oppositie.

Oppositieleider Imran Khan, een voormalige cricketheld, was de drijvende kracht achter de corruptiezaak tegen Sharif bij het Hooggerechtshof. De vijf leden van het Hof besloten vrijdag dat de premier moest aftreden wegens de schimmige herkomst van het fortuin van hem en zijn kinderen die voor miljoenen euro's aan panden in een van de duurste wijken van Londen hebben gekocht.

De afgezette premier klaagt dat hij het slachtoffer is geworden van een politiek complot. Zaterdag werd hij door aanhangers als een held onthaald op een bijeenkomst van zijn PML-N partij. 'De Leeuw is hier', juichten zij, toen hij arriveerde.

Sharifs aanhangers verdenken het leger ervan dat het de hand heeft gehad in zijn afzetting. Het was de derde keer dat er vervroegd een einde kwam aan Sharifs premierschap. In 1999 werd hij afgezet na een militaire coup onder leiding van generaal Pervez Musharraf. Zes jaar eerder moet hij ook al vervroegd het veld ruimen onder druk van de militairen.

Die hebben hem altijd gewantrouwd omdat hij naar hun smaak te innige banden met aartsvijand India probeerde aan te gaan. Ook zint het hen niet dat hij de civiele controle over de strijdkrachten steeds geprobeerd heeft te versterken. Zijn broer Shahbaz, die sinds 2008 de scepter zwaait over Punjab, de provincie met de meeste inwoners in Pakistan, kan beter met de militaire leiding overweg. Hij heeft een reputatie opgebouwd als een bekwaam bestuurder die zich vooral heeft geconcentreerd op het verbeteren van de infrastructuur in zijn provincie.

Niet 'deugdzaam'

Oppositieleider Imran Khan kraait victorie nu zijn kruistocht tegen de corruptie is uitgemond in het aftreden van Sharif, maar het ziet ernaar uit dat de afgezette premier vanachter de coulissen nog veel invloed zal hebben nu zijn broer zich warm loopt om het premierschap over te nemen.

Khan loopt ook het risico dat de overwinning bij het Hooggerechtshof zich tegen hem zal keren. De rechters beriepen zich op een vergeten artikel in de grondwet dat bepaalt dat parlementariërs hun mandaat kunnen kwijtraken als zij zich niet 'eerlijk' of 'deugdzaam' gedragen. Dat is een vaag begrip waarover Khan zelf volgens sommige waarnemers ook wel eens zou kunnen struikelen. Er loopt al een procedure om hem uit te sluiten tegen hem bij het Hooggerechtshof.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden