Pakistan reageert fel op kernproeven India

De vrees voor een nieuwe fase in de wapenwedloop tussen India en Pakistan is sterk toegenomen door de drie ondergrondse kernproeven die India maandag heeft uitgevoerd....

DPA, AP, AFP

NEW DELHI

De Verenigde Staten toonden zich 'stomverbaasd en diep teleurgesteld' over de kernproeven en beraden zich op mogelijke sancties tegen India. De VS hebben steeds gewaarschuwd voor een verdergaande ontwikkeling van kernwapens in India en Pakistan. Gezien de voortdurende spanningen tussen de beide landen kan een nucleaire wapenwedloop ontaarden in een verwoestende oorlog, zo vreest Washington. VN-secretaris Kofi Annan riep India's buurlanden gisteren op 'zich zoveel mogelijk in te houden'.

De drie ondergrondse explosies vonden plaats in de woestijn van Rajasthan, op nog geen 150 kilometer van de Pakistaanse grens. Volgens India is er geen spoor van radioactiviteit bij vrijgekomen.

De Pakistaanse regering zwoer dat het de landsverdediging 'ondoordringbaar' zou maken voor iedere aanval vanuit India, onverschillig of daarbij conventionele dan wel nucleaire wapens zouden worden gebruikt. 'Pakistan behoudt zich het recht voor alle geeigende maatregelen te treffen voor zijn veiligheid', verklaarde minister van Buitenlandse Zaken Gohar Ayub in de Senaat.

Ayub trok fel van leer tegen de internationale gemeenschap, die zich doof had gehouden voor Pakistans noodkreten. Sinds het aantreden van de nieuwe Indiase regering heeft Pakistan herhaaldelijk gewaarschuwd dat India de ambitie koesterde een kernwapenmogendheid te worden.

In de Pakistaanse oppositie gingen direct stemmen op om een eigen kernbom te ontwikkelen. Pakistan heeft nog geen bom, maar is in staat die te maken - 'en veel sneller dan de meeste mensen denken', zoals de ontwerper van het nucleaire programma van Pakistan, dr. Abdul Qadeer Khan, vorige week verklaarde.

Het Pakistaanse kabinet komt bijeen om zich op de situatie te beraden zodra premier Nawaz Sharif is teruggekeerd van een economische top in Kazachstan.

De bekendmaking van premier Vajpayee dat India gistermiddag drie ondergrondse kernproeven had genomen, sloeg in en buiten India in als een bom. Niemand had verwacht dat de nieuwe regeringsleider zo snel een begin zou maken met de uitvoering van zijn dreigement.

Waarnemers denken dat India in staat is snel kernbommen te maken en sommigen vermoeden dat het land al over dergelijke wapens beschikt. In 1974 nam India een geslaagde proef met een kernlading.

Het overwegend hindoeïstische India en het islamitische Pakistan voerden drie oorlogen tegen elkaar sinds zij in 1947 onafhankelijk werden. Twistappel was meestal de aanspraak van beide landen op Kashmir. Met kernmacht China voerde India in 1962 oorlog, na een Chinese invasie.

New Delhi weigert het VN-verdrag te tekenen dat kernproeven verbiedt. Pakistan tekent ook niet, uit vrees anders het onderspit te delven bij een nieuwe confrontatie. Omdat India het verdrag niet heeft getekend, mag het kernproeven doen, constateerde het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) in Wenen. 'India kan niet worden beschuldigd van het schenden van beloften, omdat het die nooit heeft gedaan.'

Pagina 5: Indiase test kan ook belofte inhouden

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden