Pakistan: offensief tegen extremisten

Het Pakistaanse leger gaat in het offensief tegen islamitische extremisten in het stamgebied Zuid-Waziristan. Dat heeft de Pakistaanse minister van Binnenlandse Zaken Rehman Malik zondag aangekondigd, enkele uren nadat commando’s een einde hadden gemaakt aan een gijzeling door rebellen bij het nationale hoofdkwartier van het leger.

Bij de confrontatie in de garnizoensstad Rawalpindi, die het Pakistaanse leger in ernstige verlegenheid heeft gebracht, vielen twintig doden, onder wie drie gegijzelden en acht extremisten. De bevrijding van 42 gijzelaars was de climax van een drama dat bijna een etmaal had geduurd.

De brutale aanval op het zenuwcentrum van Pakistans machtigste instituut toont aan dat de Taliban en andere strijdgroepen, ondanks legeroperaties en Amerikaanse raketaanvallen, nog steeds in staat zijn tot spectaculaire acties.

Het was de derde grote terroristische aanval in een week. Deze acties werpen een schaduw over de militaire successen die Pakistaanse strijdkrachten de afgelopen maanden op de Taliban behaalden in de Swatvallei, Buner en Bajur.

Negen zwaarbewapende extremisten, gekleed in militair uniform en rijdend in een busje met militair kenteken, slaagden er zaterdag in de legerbasis via de hoofdingang binnen te dringen. Bij de schietpartij die ontstond werden zes soldaten en vier aanvallers gedood. Dat de aanvallers beschikten over legeruniformen en in het zwaar beveiligde Rawalpindi het hoofdkwartier konden bereiken, toont volgens waarnemers aan dat terroristen zijn geïnfiltreerd in de strijdkrachten.

Vijf aanvallers slaagden er in tientallen mensen – burgers en soldaten – in gijzeling te nemen in een gebouw op het complex. De gijzelaars werden in een kamer vastgehouden door een extremist met een zelfmoordvest.

In de nacht van zaterdag op zondag begonnen commando’s een reddingsoperatie. De strijder met het bomvest werd doodgeschoten voordat hij zijn explosieven tot ontploffing kon brengen. Een andere extremist werd zwaar gewond door eigen explosieven en is gearresteerd.

De verantwoordelijkheid voor de actie is niet opgeëist, maar volgens de autoriteiten zitten de Taliban of een verwante moslimgroep er achter. De terreuractie werd volgens een militaire woordvoerder geleid door de man die is opgepakt. Hij werd aangeduid als Aqeel, alias ‘Dr. Usman’.

Na de reddingsactie zei minister Malik dat een groot offensief in Zuid-Waziristan ophanden is. Officieren noemden deze komende operatie ‘de moeder alle veldslagen’. Waarnemers menen dat de jongste terreurdaden juist pogingen zijn om het leger af te houden van een aanval in Waziristan.

De Amerikaanse minister Hillary Clinton van Buitenlandse Zaken, op bezoek in Londen, zei dat de terreurdaad aantoont dat de rebellen een steeds grotere bedreiging vormen voor de Pakistaanse staat. Maar ze zei geen aanwijzingen te hebben dat opstandelingen de macht zullen overnemen.

Clinton en haar Britse collega David Miliband zeiden ook dat er geen gevaar bestaat dat Pakistans kernwapens in handen vallen van Taliban of Al Qaida.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.