Pakistan: NAVO, pak FM Mullah aan

Pakistan beklaagt zich bij de NAVO en Kabul over de wetteloosheid in Afghanistan. Vorige week zijn langs de Afghaanse grens zeventien Pakistaanse militairen ontvoerd en onthoofd. Volgens Pakistan zit de militie van Mullah Fazlullah erachter.

AMSTERDAM - Pakistan, dat er zelf van wordt beschuldigd de Afghaanse Taliban onderdak te bieden in het tribale grensgebied Noord-Waziristan, riep vorige week de Afghaanse ambassadeur in Islamabad op het matje en diende formeel een klacht in over de invasie van Pakistaans gebied door militanten, vanuit Afghanistan. 'De Afghaanse regering moet maatregelen nemen om te voorkomen dat zoiets opnieuw gebeurt.' Vorige week verscheen een filmpje op YouTube van gemaskerde mannen die zeventien bloederige hoofden op witte lakens uitstalden, met Pakistaanse identiteitsbewijzen ernaast. De militairen waren enkele dagen eerder ontvoerd langs de grens met Afghanistan.

Volgens de Pakistaanse veiligheidsdiensten werd de operatie geleid door de ultraconservatieve geestelijke Maulana Fazlullah (33) die nauw is gelieerd aan zowel de Pakistaanse als de Afghaanse Taliban.

Fazlullah en zijn mannen plegen geregeld aanvallen op Pakistan uit vanuit de noordoostelijke Afghaanse grensprovincie Nuristan, een afgelegen en onherbergzaam, maar strategisch gelegen gebied. Via bergpaadjes steken gewapende islamisten van de Taliban en Al Qaida er al jaren ongehinderd de grens over.

Zowel de NAVO als de regering-Karzai heeft Nuristan veronachtzaamd. De NAVO hief er in 2010 een basis op nadat opstandelingen die aanvielen en acht VS-militairen doodden. Het Afghaanse leger vertoont zich er niet.

Volgens Pakistan heeft Fazlullahs militie zich in alle rust kunnen hergroeperen en herbewapenen nadat hij drie jaar geleden uit Pakistan werd verjaagd. Het Pakistaanse leger zette toen 25 duizend militairen in om hem en zijn duizenden strijders te verjagen uit de Swatvallei, waar hij een staat binnen de staat bestierde, compleet met sharia-gerechtshoven.

Mullah Radio

Fazlullah en zijn mannen zaaiden jarenlang terreur in de vallei. De zwaar bebaarde geestelijke (33) liet zijn politieke tegenstanders en verder al wie hem niet godvruchtig genoeg was publiekelijk aftuigen, ophangen of onthoofden. Fazlullah wordt ook wel Mullah Radio of FM Mullah genoemd, naar zijn dreigende preken op een clandestiene zender. Daarin noemt hij namen van degenen die moeten worden onthoofd.

Het Pakistaanse leger jaagt al zeker tien jaar op Fazlullah. Fazlullah is de laatste jaren herhaaldelijk dood- of zwaargewond verklaard, maar hij duikt telkens weer op. Vorig jaar april klaagde een Pakistaanse generaal dat de geestelijke de Swatvallei probeert te heroveren.

'Afghaanse soldaten probeerden in mei het gebied onder controle te krijgen, maar ze moesten vluchten', zei gouverneur Tamim Nuristani vrijdag in het Britse dagblad The Guardian.

'Zonder hulp van de regering of de NAVO kan ik niets tegen de milities doen. Ze hebben veel betere wapens.' Nuristani vroeg eerder president Karzai hulp. Gezien het aanstaande vertrek van de NAVO-troepen uit Afghanistan is het onwaarschijnlijk dat effectief tegen Fazlullah wordt opgetreden.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden