Pakistan moet bijdragen aan stabiel Afghanistan

Vrijwel dagelijks bevestigt Pakistan zijn reputatie als broeinest van islamitisch extremisme. Het zijn voornamelijk spectaculaire terreurdaden, zoals de recente aanval op het cricketteam van Sri Lanka, die in het Westen aandacht trekken....

Een jaar na terugkeer van een burgerbewind in Islamabad moet worden geconstateerd dat Pakistan er met de regering van president Zardari bepaald niet stabieler op is geworden. Grote delen van het land onttrekken zich aan haar gezag. Met name de afgelegen stamgebieden langs de grens met Afghanistan zijn een vrijplaats voor de Taliban en andere strijdgroepen die zich laten inspireren door Al Qaida.

De invloed van extremisten blijft niet beperkt tot dit onherbergzame grensgebied. Ook elders in het land doet de aanwezigheid van de Taliban zich voelen. Steden als Lahore – waar de cricketers onder vuur werden genomen – en Peshawar zijn de laatste tijd veel onveiliger geworden.

Verontrustend is dat de regering zich soms gedwongen ziet het hoofd te buigen en het op een akkoordje te gooien met de Taliban. Zo accepteerde zij, omwille van de lieve vrede, dat de sharia wordt ingevoerd in de Swat-vallei. Terecht wordt dit gebaar door Pakistans westerse bondgenoten met argwaan bekeken.

De Pakistaanse strijdkrachten lijken er nog steeds niet van doordrongen dat het bestrijden van de moslimterreur in eigen land prioriteit heeft boven het afschrikken van aartsrivaal India. Bovendien zijn er nog altijd twijfels over de loyaliteit van de inlichtingendienst, waarvan wordt vermoed dat die islamitische strijders gebruikt om de loop van de gebeurtenissen te beïnvloeden in Afghanistan en het omstreden gebied Kashmir.

Het Pakistaanse onvermogen de jihadisten op zijn grondgebied aan te pakken, heeft zijn weerslag op de hele regio, met name op Afghanistan. Zolang de Taliban de bergen van Pakistan kunnen gebruiken als uitvalsbasis voor aanvallen op de buitenlandse troepen in het buurland, zijn de pogingen van het Westen om orde te scheppen in Afghanistan tot mislukken gedoemd.

Ook president Obama weet dat de oorlog in Afghanistan niet gewonnen wordt als Pakistan niet krachtdadiger meewerkt aan de bestrijding van Taliban en Al Qaida – een punt dat op de Afghanistan-top in Den Haag zeker aan de orde komt. Obama ziet zich gedwongen na te denken over uitbreiding van de geheime Amerikaanse operaties en luchtaanvallen in Pakistan. Een eventueel besluit daartoe heeft als risico de toch al sterke anti-Amerikaanse gevoelens in Pakistan verder aan te wakkeren.

Bij alle somberheid over de toestand waarin Pakistan verkeert, is er ook een lichtpuntje. Dat president Zardawi deze week een wellicht bloedige confrontatie tussen regering en oppositie heeft voorkomen, stemt hoopvol over diens vermogen om de werkelijkheid onder ogen te zien en politieke compromissen te sluiten.

Reageren? volkskrant.nl/commentaar

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden