'Pakistan leverde N-Korea nucleaire middelen'

Pakistan, een belangrijke bondgenoot van de Verenigde Staten in de oorlog tegen terrorisme, heeft Noord-Korea technologie geleverd voor het produceren van een kernwapen....

Volgens de hoge Amerikaanse regeringsfunctionarissen die anoniem in de New York Times worden geciteerd, zou de deal tussen Pakistan en Noord-Korea in 1997 gesloten zijn. Dat was twee jaar voordat generaal Musharraf, de zittende president, de macht overnam. 'Er was hier sprake van een perfecte belangenovereenkomst', aldus een van de Amerikaanse bronnen. 'Noord-Korea had wat de Pakistanen wilden, en de Pakistanen boden Kim Jong Il de mogelijkheid het nucleaire programma te herstarten dat wij hadden gestopt'.

Pakistan ontkende vrijdag elke betrokkenheid bij het kernwapenprogramma van Noord-Korea. Chinese en Russische woordvoerders, die volgens sommige Amerikaanse bronnen een kleinere bijdrage aan het programma leverden, ontkenden vrijdag stellig. De Russische woordvoerder Alexander Yakovenko zei dat Rusland in 1993 de samenwerking met Noord-Korea op het gebied van vreedzame toepassingen van kernenergie heeft gestopt.

President Bush vindt het nieuws over het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma 'verontrustend en ontnuchterend', aldus een woordvoerder. Maar de Verenigde Staten zijn uit op een 'vreedzame oplossing'. De VS zijn druk doende een internationale coalitie te organiseren die Noord-Korea onder druk moet zetten. 'Ik verwacht dat je zult zien dat niemand een met kernwapens bewapend Noord-Korea wil', zei nationaal veiligheidsadviseur Condoleezza Rice vrijdag. 'Effectieve internationale druk kan effect sorteren op Noord-Korea.' Die druk zou behalve door Japan en Zuid-Korea vooral van China en Rusland moeten komen, omdat zij de meeste invloed hebben in het communistische land. De Chinezen zouden, toen zij kort geleden door Amerikaanse diplomaten op de hoogte werden gebracht, 'totaal verrast' hebben gereageerd.

Rice reageerde vrijdag op critici die zich afvragen waarom Irak eventueel wel met geweld ontwapend moet worden en Noord-Korea niet. 'We hebben met Saddam Hussein alles geprobeerd', zei ze. 'Niets werkte.'

De Japanse premier Junichiro Koizumi waarschuwde vrijdag dat de 'normalisering' van de betrekkingen tussen beide landen alleen doorgang kan vinden als Noord-Korea zich aan internationale afspraken houdt. In Zuid-Korea is woedend gereageerd op het nieuws. De gematigde krant Joongang Ilbo noemde het een 'fatale klap' voor de toenaderingspolitiek tussen beide landen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden