Pakistan laat weduwen Bin Laden snel vrij

De vrijheid lonkt voor de drie weduwen van Osama bin Laden. Ruim acht maanden nadat het Pakistaanse leger hen gehandboeid vond in hun huis in Abbottabad, schreeuwend dat hun man net was gedood, lijkt hun vrijlating op handen.

AMSTERDAM - Mogelijk worden de twee Saoedische weduwen nog voor het einde van het jaar naar Saoedi-Arabië overgebracht. De derde weduwe, de Jemenitische Amal al-Sadah (29), zou sinds begin deze maand in hongerstaking zijn, hopend eveneens snel te worden vrijgelaten door Pakistan. Haar familie bevestigt dat de vrouw weigert te eten.


Volgens sommige berichten is ook haar vrijlating op handen. In Qatar zou al een appartement voor haar zijn ingericht. Amal was als enige bij Bin Laden toen een Amerikaanse Navy SEAL 's werelds meest gezochte terrorist in mei doodschoot.


Bin Ladens vrouwen zijn zo onbelangrijk geworden voor Pakistan dat Islamabad snel van hen af wil. De berichten over hun naderende vrijlating komen aan de vooravond van de publicatie van een Pakistaans rapport over de actie van de Amerikaanse commando's in Abbottabad.


Een commissie onder leiding van oud-rechter Javed Iqbal onderzocht hoe de Amerikanen ongestoord hun gang konden gaan op Pakistaans grondgebied. Het rapport wordt een dezer dagen verwacht. Of de commissie antwoord zal geven op de prangende vraag of de in Abbottabad verscholen Osama bin Laden werd geholpen door hoge Pakistani's, is onduidelijk.


De vrijlating van Amal, die in 1999 trouwde met Bin Laden, werd al in juni gemeld. Sinds mei zijn zij en de twee Saoedische weduwen van Bin Laden, Siham en Khairah Sabar, ondervraagd door zowel de CIA als de Pakistaanse inlichtingendienst ISI. Ook de commissie-Iqbal hoorde het drietal, samen met duizend anderen. De prangende vraag waar Bin Laden en zijn vrouwen woonden voordat ze in 2005 in Abbottabad kwamen wonen, is nog steeds onopgehelderd.


De afgelopen maanden lekte al uit dat de Amerikanen niets opstaken van hun ondervraging. Met name Amal, die met haar 12-jarig dochtertje gewond raakte bij de commando-operatie, zou zich vijandig hebben opgesteld tegenover de CIA. De twee Saoedische weduwen zouden tijdens hun verhoor Amal ervan hebben beschuldigd de VS te hebben getipt over Bin Ladens verblijfplaats. Hun ondervraging door de commissie-Iqbal geeft mogelijk antwoord op de vraag hoe lang 'Operatie Geronimo' precies duurde.


Dat de weduwen worden vrijgelaten, duidt erop dat ze niets wisten van de aanslagen die Bin Laden regisseerde of plande.


Omdat Jemen Amal niet terug zou willen hebben, zo meldde The Guardian, zouden de Qatarese autoriteiten hebben ingestemd haar op te nemen. Saoedi-Arabië, dat Siham en Khairah jaren terug hun Saoedische nationaliteit ontnam, zou nu hebben ingestemd dit tweetal weer toe te laten. Ook hun acht kinderen worden vrijgelaten. Bin Laden, die door zijn vrouwen Abu Hamza werd genoemd, scheidde eerder van twee andere vrouwen.


Wat is er intussen nog over van het terreurmerk 'OBL', tien jaar lang de meest gezochte terrorist? Zijn organisatie Al Qaida is verzwakt en stuurloos. De man die hem liet uitschakelen, de Amerikaanse president Obama, staat op het punt de gedurfde uitschakeling van Osama bin Laden, de militaire operatie 'Geronimo', te gebruiken voor zijn herverkiezingscampagne.


'Vraag Osama bin Laden en 22 van de dertig kopstukken van Al Qaida die zijn uitgeschakeld, of ik het mensen zo graag naar hun zin wil maken', zei Obama onlangs na nieuwe kritiek op zijn antiterreurbeleid. Obama: 'Of wie er nog over is.'


Volgens een nieuw boek van de voormalige Navy SEAL-commandant Chuck Pfarrer, zouden veel officiële details over de operatie niet kloppen. Zo zou Bin Laden volgens Pfarrer al na twee minuten zijn gedood. Washington ontkent dit en typeert Pfarrers boek SEAL Target Geronimo als leugenachtig.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden