Pakistan komt na India met vijf kernproeven

In navolging van aartsrivaal India heeft Pakistan donderdag vijf nucleaire kernladingen tot ontploffing gebracht. 'We hebben de rekening met India vereffend', verklaarde premier Nawaz Sharif voor de Pakistaanse televisie....

REUTERS; AFP; AP

Reuters, AFP, AP

ISLAMABAD

Met de afkondiging van de noodtoestand krijgt de regering bijzondere volmachten. 'Externe agressie' werd als reden gegeven voor de maatregel, maar de naam van de 'agressor' werd niet genoemd. Voordat Pakistan de tests uitvoerde, had het India ervan beschuldigd een aanval op zijn nucleaire installaties voor te bereiden. India heeft deze beschuldiging onmiddellijk van de hand gewezen.

Pakistan moest de kernproeven wel uitvoeren, zei Sharif, omdat de wereldgemeenschap 'niets effectiefs had gedaan om India zijn fout te laten inzien'. India is te ver gegaan, zodat een vergeldingsactie onvermijdelijk is geworden, aldus de premier.

Net als India eerder deze maand bekendmaakte, zal Pakistan zijn kernwapens alleen voor defensieve doeleinden gebruiken, zo verklaarde Sahrif later op een persconferentie. De premier beloofde dat zijn land geen gevoelige technologie zal overdragen aan andere landen.

Het nieuws over de kernproeven werd met enthousiasme begroet in het land. In Islamabad werden vreugdeschoten afgevuurd, in de straten van Peshawar werd uitbundig gedanst, in Lahore, de geboortestad van Sharif, gingen duizenden mensen met vlaggen de straat op. Ook de oppositiepartijen juichten de entree van Pakistan in de nucleaire club toe.

Pakistan voerde de kernproeven uit in de woestijn van zuidwestelijke provincie Baluchistan. Westerse wetenschappers registreerden bevingen met een kracht van 4.7 tot 5.0 op de schaal van Richter, het equivalent van een kleine aardbeving. Geologen in Australië schatten dat de explosies een kracht hadden die overeenkomt met die van de atoombom die de Verenigde Staten in 1945 op Hiroshima lieten ontploffen.

De Indiase premier Atal Bihari Vajpayee zag in de Pakistaanse kernproeven een 'bewijs dat de Indiase politiek de juiste is geweest'. India schokte de wereld met vijf kernproeven op 11 en 13 mei. Vajpayee heeft gezegd dat hij mogelijk terugkomt op de Indiase belofte geen kernproeven meer te houden. 'Er is een nieuwe situatie ontstaan en daar zal rekening mee worden gehouden bij het formuleren van ons beleid', zei hij.

In het Indiase parlement reageerden oppositieleden woedend. Zij vielen de BJP aan, omdat deze partij India op het gevaarlijke pad van een nucleaire wapenwedloop heeft gebracht.

De internationale gemeenschap heeft afwijzend gereageerd op de Pakistaanse kernproeven. De Amerikaanse president Clinton verklaarde niets anders te kunnen doen dan sancties opleggen aan het land. Japan, Pakistans grootste donor en handelspartner, overweegt stevige economische sancties. 'Het is een totaal onvergeeflijke daad', zei een woordvoerder van de Japanse regering.

Frankrijk en Rusland hebben de actie van Pakistan ook veroordeeld, maar geen sancties aangekondigd. China zegt de proeven te betreuren. Australië zal snijden in zijn hulpaanbod. Ook Zweden heeft strafmaatregelen aangekondigd. Canada heeft zijn ambassadeur uit Islamabad teruggeroepen en staakt de ontwikkelingshulp aan Pakistan, met uitzondering van humanitaire hulp. Duitsland en Nederland schorten hulp op.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Robin Cook, zei dat de Europese Unie zich zal buigen over sancties zoals die eerder tegen India werden afgekondigd. Een NAVO-woordvoerder noemde de uitvoering van de Pakistaanse tests 'een zeer gevaarlijke ontwikkeling'.

Economische sancties zullen Pakistan hard treffen, zo wordt verwacht. Als de strafmaatregelen vergelijkbaar zijn met die voor India, zal dat de Pakistaanse economie volgens een onderzoekers zo'n twee miljard dollar kosten.

VN-secretaris-generaal Kofi Annan riep India en Pakistan op het verdrag tegen kernproeven te ondertekenen. Volgens Annan zouden beide landen ook moeten beloven dat ze elkaar niet als eerste met kernwapens zullen aanvallen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden