Pakistan dreigt India met een eigen kernproef

De Pakistaanse minister van Buitenlandse Zaken, Ayub, heeft dinsdag gedreigd India met gelijke munt terug te betalen. 'We kunnen hetzelfde als India, daartoe zijn wij in staat....

Reuters, AFP, AP

ISLAMABAD

Van links tot rechts waren gisteren in Pakistan geluiden te horen die aandrongen op het nemen van een eigen kernproef. In de senaat werd ook gepleit voor het aanhalen van de militaire banden met China, dat er in het verleden wel van is beschuldigd dat het Pakistan nucleair materiaal zou hebben geleverd.

Premier Nawaz Sharif uitte bittere kritiek op het Westen, dat de ogen zou hebben gesloten voor India's nucleaire ambities. Datzelfde Westen had volgens de premier ten onrechte Pakistan gehekeld wegens het niet-ondertekenen van het internationale verdrag tegen kernproeven.

De architect van het Pakistaanse nucleaire programma, dr. Abdul Khan, zei dinsdag niet verrast te zijn door de Indiase kernproeven. Volgens hem is Pakistan in staat om zelf ook een kernproef te nemen. 'Als we daartoe opdracht krijgen, zullen we het doen', aldus Khan. Hij vergeleek zichzelf met een kok die in de keuken op de bestelling zit te wachten.

Op de beurs in Karachi kelderden dinsdag de koersen. Kennelijk waren de aandeelhouders beducht voor een Pakistaanse kernproef en voor mogelijke sancties als reactie daarop.

De reactie van China op de Indiase kernproeven was in gematigde termen gesteld. Peking ondernam duidelijk pogingen om niet terecht te komen in een woordenstrijd met India, waarmee de relatie vanouds gespannen is.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken is China 'ernstig bezorgd'. De woordvoerder verwees naar het mede door China ondertekende kernstopverdrag van 1996, dat een eind aan alle kernproeven beoogt te maken. Hij noemde de actie van India 'schadelijk voor vrede en stabiliteit in Zuid-Azië'.

Eind juni zal de Amerikaanse president Clinton volgens plan China bezoeken en aangenomen wordt dat de Chinese regering de sfeer voor dit bezoek niet met een al te scherpe reactie wil bederven.

De Europese Unie is 'ontzet' over het nieuws uit India. Dat staat in een in Londen uitgegeven verklaring. Minister Pronk verklaarde in de Sudanese hoofdstad Khartoem dat het Indiase optreden consequenties moet hebben voor de Nederlandse hulp. Binnen de EU is nog niet over sancties overlegd.

Fel waren de protesten uit Japan, dat India veel ontwikkelingshulp geeft. Minister van Handel Mitsuo Horiuchi verklaarde dat Japan overweegt tot economische sancties over te gaan. Het bevriezen van leningen en van steungelden zou tot die maatregelen kunnen behoren.

De Japanse premier, Ryutaro Hashimoto, klaagde dat India zelfs een persoonlijke brief heeft genegeerd, die hij zes weken geleden schreef en waarin hij erop aandrong af te zien van nucleaire proefnemingen. Een regeringswoordvoerder verklaarde dat Japan het initiatief zou nemen tot gezamenlijke stappen van de G-8.

Tot de Europese landen die India hebben opgeroepen geen verdere proeven meer te nemen en het kernstopverdrag te tekenen, hoort ook Frankrijk. Parijs, dat zelf kort vóór het tot stand komen van het kernstopverdrag zes nucleaire proeven nam, liet een scherpe veroordeling achterwege.

De Russische president Jeltsin verklaarde dinsdag dat hij vooral heil ziet in diplomatieke middelen om India van verdere proeven te doen afzien. Rusland is wel teleurgesteld over het Indiase optreden. Jeltsin voerde gisteren telefonisch overleg met Clinton.

Nieuw-Zeeland liet dinsdag weten dat het zijn Hoge Commissaris uit New Delhi terugroept voor consultaties. Ook Australië heeft de atoomproeven fel afgewezen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden