Pakistan: arrestatiebevel in zaak-Bhutto voor Musharraf

ISLAMABAD - Een Pakistaanse rechtbank heeft zaterdag een arrestatiebevel uitgevaardigd voor de voormalige president Pervez Musharraf. Hij zou oud-premier Benazir Bhutto onvoldoende hebben beveiligd, waardoor zij in 2007 bij een zelfmoordaanslag om het leven kon komen. Dat maakte justitie bekend.

ANP
null Beeld reuters
Beeld reuters

Musharraf wordt in het bevel omgeschreven als voortvluchtig. Hij leeft in ballingschap, buiten Pakistan. Musharraf was van 2001 tot 2008 president van Pakistan. De rechtbank wil dat hij op 19 februari op de zitting verschijnt.

Bhutto werd op 27 december 2007 tijdens een verkiezingsbijeenkomst in de stad Rawalpindi vermoord. De dader van de aanslag, een van de schokkendste gebeurtenissen in de woelige geschiedenis van het land, is nog altijd onbekend.

Grote samenzwering

Rechter Rana Nisar Ahmad heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd, zonder mogelijkheid tot vrijkomen op borgtocht, voor oud-president Pervez Musharraf en heeft hem bevolen om op 19 februari in de rechtbank te verschijnen', aldus aanklager Chaudhry Zulfiqar Ali. Volgens hem blijkt uit onderzoek dat Musharraf verantwoordelijk is voor de dood van Bhutto. 'In het rapport staat dat er een grote samenzwering was, waarbij Pervez Musharraf, twee politiefunctionarissen en terroristen betrokken waren.'

De twee politieofficieren werden in december al opgepakt. Het gaat om de vroegere commandant van de politie in Rawalpindi, Saud Aziz, en een van zijn plaatsvervangers, Khurram Shahzad. Zij zouden onvoldoende veiligheidsmaatregelen hebben genomen en moedwillig slecht onderzoek hebben gedaan naar de moord. De aanslag op Bhutto had in december 2007 plaats in Rawalpindi. Minstens twintig anderen kwamen ook om het leven.

Een commissie van de Verenigde Naties, die in april een rapport over de aanslag uitbracht, sloot niet uit dat hoge functionarissen van de strijdkrachten of de veiligheidsdiensten bij de moord betrokken waren. Niemand gelooft dat de jongen die zichzelf opblies op eigen houtje handelde, aldus de commissie. Zij was uiterst kritisch over de autoriteiten in Islamabad, die naar haar mening het onderzoek hadden tegengewerkt.

Bhutto was van 1988 tot 1990 en van 1993 tot 1996 premier van Pakistan. Zij was de eerste vrouwelijke minister-president van een moslimland. Bhutto's weduwnaar, Asif Ali Zardari, is nu president van het land.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden