Pakistaanse verdachte aanslag Berlijn vrijgelaten

De 23-jarige Naved B., die gisteravond werd opgepakt na de aanslag op een kerstmarkt in Berlijn, is weer vrijgelaten. Volgens de politie is er niet genoeg bewijs om hem langer vast te houden. De chauffeur van de vrachtwagen die gisteren op de menigte inreed is waarschijnlijk op de vlucht. Bij de aanslag kwamen twaalf mensen om het leven, 25 mensen liggen nog in het ziekenhuis.

Beeld afp

De verdachte ontkende betrokken te zijn bij de aanslag. Peter Frank, de hoogste Duitse aanklager, zei dinsdag dat onduidelijk is of er meerdere daders waren.

Volgens de Berlijnse korpschef moet er ernstig rekening mee worden gehouden dat er dus nog een 'gevaarlijke' dader vrij rondloopt. De politie heeft de bewoners van de hoofdstad daarom opgeroepen waakzaam te zijn.

De politie kan ook nog altijd niet met zekerheid zeggen of de aanslag een islamitische achtergrond had. Bondskanselier Merkel zei eerder dinsdag ervan uit te gaan dat het om een terreuraanslag gaat. Ze zei 'teleurgesteld, geschokt en verdrietig' te zijn over de vele slachtoffers. 'Het zou weerzinwekkend zijn als blijkt dat de dader een vluchteling is die bescherming kreeg in Duitsland', aldus Merkel.

Merkel bezocht in de middag de rampplek waar ze bloemen legde. De bondskanselier, die eerder telefonisch sprak met president Obama, besloot een verkiezingsbijeenkomst af te zeggen vanwege de aanslag.

De minister van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Saarland, Klaus Bouillon, zei dat Duitsland 'in een staat van oorlog verkeert'. 'Hoewel sommige mensen, die alleen maar goede dingen willen zien, dit niet willen erkennen.' De leider van de CSU, Merkels zusterpartij, vindt dat het Duitse immigratiebeleid moet worden gewijzigd. 'Wij zijn dit verplicht aan de slachtoffers en aan de hele bevolking', aldus Horst Seehofer.

De rechtspopulistische partij AfD betoogde dat de regering indirect medeverantwoordelijk is voor de aanslag. Partijvoorzitter Frauke Petry zei dat de regering-Merkel de grenzen open heeft laten staan. 'Duitsland is niet meer veilig', oordeelde de AfD-voorzitter. 'En het was eigenlijk de taak van bondskanselier Merkel om dat tegen de burgers te zeggen.'

Ook de politie van Berlijn zegt nu uit te gaan van een aanslag. Eerder waren hoge functionarissen en politici huiverig om te praten over een aanslag. 'Onze onderzoekers gaan ervan uit dat de truck met opzet is ingereden op de bezoekers van de markt', aldus een politiewoordvoerder. De politie noemt het incident nu een 'vermoedelijke terreuraanslag'.

Een twitteraccount gelieerd aan Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. In het bericht spreken zij van 'een soldaat van de Islamitische Staat'.

Reconstructie

Lees hier een reconstructie van de aanslag op de kerstmarkt.

Liveblog

Volg de laatste ontwikkelingen over de aanslag op de kerstmarkt en de nasleep in dit liveblog.

Bloemen worden gelegd bij de plek van de aanslag.Beeld Reuters

Gekaapt

De Pakistaanse jongen die was opgepakt was bij de politie bekend vanwege lichte overtredingen. Een speciale eenheid van de politie viel om drie uur 's nachts het asielzoekerscentrum binnen waar hij verbleef. Volgens Duitse media werd 'een hangar bestormd'. Aan de inval namen zo'n honderd agenten deel, waaronder de zwaarbewapende politie-eenheid SEK die onder meer is gespecialiseerd in terrorismebestrijding.

In de cabine van de vrachtwagen werd ook een tweede man teruggevonden. Volgens de Duitse politie gaat het om een Pool. Hij werd volgens de politie doodgeschoten. De politie zei dinsdag dat hij niet aan het stuur zat toen de vrachtwagen de kerstmarkt inreed. De politie vermoedt dat de wagen gestolen was.

Mogelijk heeft de aanslagpleger eerst geoefend op het besturen van de vrachtwagen. De eigenaar van de truck, Ariel Zurawski, heeft aan de hand van politiefoto's bevestigd dat de dode man in de truck zijn chauffeur is. De man is zijn neef en was met een lading staal op weg van Italië naar Polen.

Beeld afp

Verpletterd

De aanslag vond plaats op de Breitscheidplatz in de wijk Charlottenburg, vlak bij de Berlijnse dierentuin. De vrachtwagen reed voor de Gedächtniskirche over de stoep en kwam na tientallen meters over de kerstmarkt te hebben gereden tot stilstand. Het bloedbad vond plaats rond 20.00 uur. Op dit tijdstip is de kerstmarkt traditioneel drukbezocht.

De kerstmarkt werd direct ontruimd. Het gebied eromheen werd afgezet door de politie. Hulpdiensten probeerden gewonde mensen te verzorgen of te vervoeren naar ziekenhuizen.

De vermoedelijke aanslag lijkt op die van eerder dit jaar op de boulevard in Nice, waarbij deze zomer 84 doden en zo'n 400 gewonden vielen. Frankrijk heeft besloten om de veiligheidsmaatregelen op kerstmarkten tot het maximum te verhogen, na de gebeurtenissen in Berlijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden