Pakistaanse oppositieleider vrijgelaten

Een Pakistaanse oppositieleider die vier jaar geleden tot 23 jaar gevangenisstraf werd veroordeeld is zaterdag vrijgelaten. Honderden van zijn aanhangers verwelkomden Javed Hashmi, die beloofde zijn campagne tegen president Pervez Musharraf voort te zetten....

AP

Hashmi, een topfiguur binnen de Pakistaanse Moslim Liga van ex-premier Nawaz Sharif, was verraad ten laste gelegd omdat hij een brief publiceerde waarin anonieme militairen kritiek uitten op Musharraf. Het hooggerechtshof gaf vrijdag opdracht tot zijn invrijheidstelling. Het hof stelde een borgtocht vast van omgerekend nog geen zeshonderd euro terwijl zijn zaak opnieuw wordt bekeken.

Een partijgenoot van Hashmi zei dat de uitspraak hoopvol stemde over een donderdag ingediende petitie die de terugkeer van Sharif mogelijk maakt. De ex-premier vluchtte naar Saudi-Arabië toen Musharraf aan de macht kwam en zou hem beloofd hebben daar tien jaar te blijven, een afspraak die Sharif nu ontkent.

Een driekoppig panel met aan het hoofd de onlangs in zijn ambt herstelde opperrechter Iftikhar Mohammed Chaudhry oordeelde vrijdag dat Hashmi moest worden vrijgelaten.

Chaudhry werd op 9 maart geschorst wegens veronderstelde vriendjespolitiek en fraude, maar het hooggerechtshof noemde die schorsing onlangs "onwettig". Musharrafs tegenstanders denken dat de president van de rechter af wilde uit angst dat die zijn derde ambstermijn zou dwarsbomen. De schorsing lokte felle protesten uit van advocaten en oppositiepartijen, die steeds luider het democratische gehalte van Musharrafs bewind aan de kaak stelden.

Musharraf, die in 1999 met een geweldloze coup aan de macht kwam en beloofde de democratie te herstellen, heeft aanzienlijke politieke schade geleden door zijn mislukte poging de opperrechter uit de weg te ruimen. Met een groeiende politieke oppositie en een islamitische opstand in zijn land die hij volgens sommigen niet het hoofd kan bieden verkeert Musharraf momenteel, met verkiezingen aan het einde van het jaar in het vooruitzicht, in de zwakste uitgangspositie van zijn politieke carrière tot nog toe.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden