nieuws

Pakistaanse ex-president Pervez Musharraf overleden in ballingschap in Dubai

De voormalige Pakistaanse president Pervez Musharraf is op 79-jarige leeftijd overleden. Hij stierf in Dubai, waar hij sinds 2016 in zelfgekozen ballingschap leefde. In eigen land was Musharraf wegens verraad bij verstek ter dood veroordeeld.

Michel Maas
De voormalige Pakistaanse president Pervez Musharraf wordt in april 2013 door soldaten begeleid wanneer hij aankomt bij een antiterrorisme rechtbank in Islamabad.  Beeld AFP
De voormalige Pakistaanse president Pervez Musharraf wordt in april 2013 door soldaten begeleid wanneer hij aankomt bij een antiterrorisme rechtbank in Islamabad.Beeld AFP

Generaal Musharraf kwam in 1999 aan de macht door een geweldloze militaire coup en werd drie jaar later formeel president van Pakistan. Hij werd in 2001 een van de trouwste bondgenoten van de Amerikaanse president George W.Bush in diens ‘War on Terror’, na de aanslag op het World Trade Center in New York op 11 september 2001 (‘9/11').

Als president probeerde Musharraf het Islamitische Pakistan te moderniseren, en tegelijk de conservatieve religieuze krachten te vriend te houden. Dat liep uiteindelijk spaak. Musharraf werd nooit echt vertrouwd, niet door de Verenigde Staten, en niet door militante moslims. Militante groepen als Al Qaida probeerden hem verscheidene keren te vermoorden.

Toen Musharraf in 2008 opnieuw president wilde worden, zetten zijn tegenstanders een afzettingsprocedure in gang. Omdat ook de legertop hem liet vallen zag hij zich gedwongen af te treden. Hij verliet Pakistan en ging in ballingschap in Londen. In 2013 keerde hij terug, om nog een keer een gooi naar het presidentschap van Pakistan te doen. Hij werd na aankomst echter gearresteerd. Hij kreeg huisarrest, maar kwam op borgtocht vrij, en kreeg in 2016 toestemming om naar Dubai te reizen, ‘voor medische behandeling’.

In 2019 zou Musharraf bij verstek ter dood worden veroordeeld wegens verraad. Een van de zaken waarvoor hij was aangeklaagd was de noodtoestand die hij in 2007 had uitgeroepen om langer president te kunnen blijven. Die noodtoestand was volgens de rechters in strijd met de Grondwet.

Zijn familie maakte in juni 2022 bekend dat Musharraf voor behandeling was opgenomen in een ziekenhuis in Dubai. Zondag maakte de Pakistaanse legerleiding bekend dat hij daar op 79-jarige leeftijd is overleden. Musharrafs stoffelijk overschot zal maandag met een speciale vlucht worden overgebracht naar Pakistan, waar hij zal worden begraven

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden