Pakistaans leger omsingelt Al-Qai'da strijders

Pakistaanse troepen hebben vrijdag een gebied bij de Afghaanse grens omsingeld waar zich zo'n driehonderd zwaarbewapende strijders van al-Qai'da bevinden. De Pakistaanse inlichtingendienst vermoedt dat ook Ayman al-Zawahiri, de rechterhand van Osama bin Laden, erbij is...

De Pakistaanse legerwoordvoerder generaal Shaukat Sultan kon alleen zeggen dat in het omsingelde grensgebied, in Zuid-Waziristan, zich 'doelen van hoge rang' bevinden. Hij kon niet zeggen om wie het gaat, maar sloot uit dat het ook Bin Laden zelf zou zijn.

Geruchten dat Zawahiri het leger was ontglipt, wees Sultan van de hand. 'We zijn er zeker van dat niemand kan ontsnappen aan het kordon dat we rond het gebied hebben gelegd', zei hij. 'Ten minste twee terroristen' zijn volgens Sultan gedood.

Een van hen probeerde door het kordon heen te komen. Duizenden militairen en paramilitairen hebben het bergachtige stammengebied afgegrendeld en proberen te voorkomen dat strijders van al-Qai'da naar Afghanistan vluchten. Afghanistan heeft met dat doel honderden extra militairen naar het grensgebied met Pakistan gestuurd.

De legerwoordvoerder zei vrijdagmiddag op een persconferentie dat tijdens de operatie acht mensen waren gearresteerd, onder wie vijf buitenlanders van Arabische afkomst. Ondervraging van de arrestanten had nog geen informatie over de verblijfplaats van Bin Laden of Zawahiri opgeleverd.

Zegsman Abdul Samad van de Taliban, de verdreven Afghaanse machthebbers, zei vrijdag dat de twee kopstukken van al-Qai'da veilig en wel in Afghanistan vertoeven. Dat Zawahiri zou zijn ingesloten door Pakistaanse troepen, is volgens hem slechts propaganda van de Amerikaanse coalitie en het Pakistaanse leger om het moreel van de Taliban te verzwakken.

Het offensief van Pakistan begon vrijdag om twaalf uur 's middags (lokale tijd), nadat de al-Qai'dastrijders hun kans voorbij hadden laten gaan om zich over te geven. Het felle verzet van de strijders vatten de Pakistaanse autoriteiten en legerofficieren op als aanwijzing dat die een zeer prominent lid van al-Qai'da beschermen.

De Amerikaanse troepen in Afghanistan hebben daar hun twijfels over. 'Ik hoop dat het waar is', zei woordvoerder Bryan Hilferty vrijdag in Kabul.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden