Pak liever de belastingontwijking aan

De ingezonden lezersbrieven van donderdag 2 juni.

Bezuinigen leidt tot krimp in de portemonnee van de gewone burger. Beeld anp
Bezuinigen leidt tot krimp in de portemonnee van de gewone burger.Beeld anp

Brief van de dag: Pak liever de belastingontwijking aan

Daar gaan we weer. In de krant stond een toelichting op een nieuwe 'menukaart' met bezuinigingen en lastenverzwaringen (Ten eerste, 1 juni). Het ministerie van Financiën schijnt tot 50 miljard te komen. Wellicht kom ik verder, maar de kunst van het terugdringen van een begrotingstekort is niet bezuinigen maar zorgen dat er juist meer binnenkomt.

Bezuinigen is namelijk schadelijk voor herstel van de economie, de koopkracht en deelname aan het maatschappelijk leven. En niet bekend is of bezuinigen wel dat oplevert wat is begroot.

Nee, dan het inkomen van de staat opkrikken met het aanpakken van de belastingontwijking in Nederland. Las ik laatst niet dat het ging om tientallen miljarden? Gevolg van de ontwijking is ook dat een werknemer jaarlijks 200 euro meer moet betalen. Dat opkrikken is een beter menu voor de vele studenten, werkenden, zzp'ers, uitkeringsgerechtigden en gepensioneerden. In alle rust kunnen zij dan blijven leren en werken, reizen, consumeren en genieten en de economie aanzwengelen.

De krimp van de overheidsuitgaven gaat altijd gepaard met krimp in de portemonnee van de gewone burger. Leren ze het dan nooit?

Niko Manshanden, Amsterdam

Rapper Typhoon

Rapper Typhoon is door de politie aangehouden omdat zijn 'profiel' niet overeen kwam met de dure auto waarin hij reed. Een pijnlijke affaire. Vooral voor Typhoon natuurlijk maar ook voor de betrokken agenten, lijkt me. Goed dat men etnische profilering wil verbannen, ook al is het zo dat bepaalde etnische groeperingen oververtegenwoordigd zijn als het gaat om criminaliteit.

Maar hoe zit dat met leeftijdsprofilering? Crimineel gedrag vindt overduidelijk zijn hoogtepunt tussen de 18 en 25 jaar. Is het aanvaardbaar dat de politie vaker mensen in die leeftijdscategorie aanhoudt of is ook hier volstrekte neutraliteit gewenst?

Theo Maassen, Eindhoven

In het politiebusje

Ik (witte man) zat eens op een bankje langs de rivier. Voor ik het wist zat ik, met fiets en al, in de plots voor mij verschenen politiebus. De bus vertrok met hoge snelheid. Er werd haast niets gezegd. Ik had geen idee wat er gebeurde.

Na een minuut of 10 werd er gestopt. De agenten snelden uit de auto en verdwenen in een park, mij achterlatend. Ik had nog steeds geen idee.

Toen kwam er een agent terug. Het enige wat hij me vertelde was dat ze iemand anders zochten en dat ik mocht gaan. Geen uitleg, geen excuses. Het gebeuren raakte mij best. Maar ik besloot het te laten rusten in de overtuiging dat de politie zijn best doet.

De politie heeft het ook niet makkelijk. Voor de één te soft in haar aanpak, voor de ander kan het weer niet hard genoeg. En altijd onder een vergrootglas. Media en politiek willen zich vaak profileren met behulp van wat de politie doet, of niet doet. Raciaal profileren is niet goed.

Maar enig begrip voor de vaak moeilijke omstandigheden waaronder de politie moet functioneren, is ook op zijn plaats.

En hij/zij die geheel zonder vooroordelen is, van harte gefeliciteerd.

Hans de Jong, Nieuwpoort

Verbinding gezocht

Zeer terecht dat de wat holle modewoorden 'verbinden' en 'verbinding' worden gefileerd door Margriet Oostveen met hulp van taalkundige Marc van Oostendorp van het Meertens Instituut (O&D, 1 juni). Waar moet de nieuwe directeur van datzelfde instituut echter aan voldoen een paar pagina's later? 'U bent gericht op verbinding.'

Thomas van Houwelingen, Leiden

Verbinding weg

Bij alle heisa over Sylvana Simons en de nieuwe politieke partij Denk is mij één mooi ding duidelijk bijgebleven: Denk wil gaan verbinden. De mening van partijlid Farid Azarkan over burgemeester Aboutaleb (O&D, 31 mei) heb ik daarom aandachtig gelezen. Opmerkelijk, zoals deze door de heer Azarkan integraal wordt afgeserveerd. En ook zo messcherp op de man gespeeld. Dat belooft wat voor de toekomst.

Frits Olivier, Veenendaal

Arme 55-plussers

Ooit lieten 57-plussers zich met handen vol geld kostende vut- en obu-regelingen de arbeidsmarkt uitleiden. Dat werkte helaas een negatieve beeldvorming en stigmatisering van ouderen als werknemer verder in de hand.

Daarvan hebben de huidige generaties 55-plussers in de praktijk vrij veel last bij het zoeken naar nieuw werk. Dus: wanneer heeft een 55-plusser de meeste kans op een sollicitatiegesprek en een baan? Als de leidinggevende, selecteur of recruiter dat zelf ook (bijna) is. Jammer alleen dat die er misschien relatief weinig zijn.

F.M. Boon, Delft

Zitting Geldermalsen

Verstoring van de openbare orde, belediging bevoegd gezag, openbare geweldpleging enz. enz. Het mag van mij allemaal. Maar verstoring van het democratisch besluitvormingsproces, zoals ook ten laste wordt gelegd? (Ten eerste, 31 mei) Een gemeente die haar inwoners niet informeert maar voor voldongen feiten stelt. Die hun de toegang weigert tot de desbetreffende raadsvergadering wegens gebrek aan plaats en die vervolgens haar excuses maakt voor gemaakte 'inschattingsfouten'. Hoezo democratisch besluitvormingsproces?

Ruud Leether, Den Haag

Goed idee

Wat een goed idee, het afschaffen van de zelfstandigenaftrek! (Ten eerste, 1 juni) Misschien kunnen dan wel gelijk even per branche wettelijke minimumtarieven worden vastgesteld die een stuk hoger liggen dan wat de klant nu betaalt. Want anders kon het over een paar jaar wel eens heel druk worden in de bijstand.

Corinna Vermeulen, Leiden

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden