‘Pak illegale vangst van zalm aan’

Natuurorganisatie Stichting De Noordzee vindt het onzinnig dat er miljoenen worden geïnvesteerd om de zalm terug te krijgen in de Rijn, terwijl de oorzaken van de terugloop niet aangepakt worden....

Van onze verslaggever

‘Als je wilt dat de zalm echt terugkomt, moeten alle bedreigingen worden aangepakt', aldus Stichting De Noordzee. Zij reageert op de bekendmaking van onderzoeksinstituut Riza dat één op de zes volwassen zalmen op weg naar paaigronden in Duitsland of Zwitserland, in Nederland terecht komt in fuiken of netten.

Volgens de Algemene Inspectie Dienst (AID) van het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit is de illegale vangst van zalm geen probleem. De afgelopen vijf jaar is geen enkele visser betrapt, hoewel sommige beroepsvissers bereid blijken om Nederlandse zalm op bestelling te leveren. Sinds vijf jaar is dit illegaal.

Stichting De Noordzee vindt dat beter gelet moet worden op de omvang van de bijvangst van zalm in palingfuiken, op belangrijke plekken waar die zalm langs trekt. ‘Het belang van de verschillende bedreigingen op de overleving van de zalm moet ook duidelijker worden. Stuwen en waterkrachtcentrales, de waterkwaliteit, en het soms niet goed functioneren van visstandbeheercomissies spelen net zo goed een rol.’

Het ministerie van LNV investeerde de afgelopen tien jaar dertien miljoen euro in maatregelen voor migrerende vissen, zoals de aanleg van vistrappen. Daarnaast wordt enkele tonnen uitgegeven aan wetenschappelijk onderzoek.

De visserij is volgens het ministerie geen verstorende factor in het zalmproject. ‘Elk jaar slagen er vissen in om paaigronden te bereiken. Er bestaat dus zeker een kans om stroomopwaarts te komen.’

Volgens wetenschappers blijft het aantal doortrekkende zalmen overigens beperkt tot ‘enkele duizenden’ per jaar. Zodra met het uitzetten van jaarlijks tienduizenden jonge dieren in Duitsland, Frankrijk en Zwitserland wordt gestopt, zal dat aantal volgens hen sterk dalen.

Vissers werken in opdracht van onderzoekers ook mee aan het vangen van zalmen in speciale fuiken. Die vissen worden voorzien van een zendertje, om ze tijdens hun verdere reis te kunnen volgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden