Paisley verklaart Goede Vrijdag-akkoorden dood

De protestantse Noord-Ierse leider Ian Paisley heeft donderdag de Goede Vrijdag-akkoorden doodverklaard. Na een onderhoud met de Britse premier Tony Blair zei hij dat de vredesakkoorden uit 1998 ‘een fatsoenlijke begrafenis’ dienen te krijgen....

ANP

Paisley, leider van de Democratische Unionistische Partij (DUP), sloot een deling van de macht met de katholieke partij Sinn Féin uit. ‘Ik vertrouw hen niet, en de mensen vertrouwen hen niet’, aldus de radicale dominee, die pleitte voor geheel nieuwe vredesonderhandelingen. De verdeling van de macht tussen protestanten en katholieken was een van de belangrijkste pijlers van de Goede Vrijdag-akkoorden.

Blair sprak na zijn onderhoud met Paisley ook met Sinn Féin-leider Gerry Adams. Die liet voorafgaande aan die ontmoeting weten dat voor zijn partij naleving van de Goede Vrijdag-akkoorden de enige weg voorwaarts is. Een Noord-Ierse regering waarin protestanten en katholieken de macht delen, is alleen mogelijk met Sinn Féin, benadrukte hij. ‘Als Ian Paisley premier wil zijn, kan dat alleen met een vice-premier van Sinn Féin’, aldus Adams.

De kans dat Blair erin zou slagen weer voortgang in het vredesproces te bewerkstelligen, werd vooraf niet groot geacht. De DUP, die een klinkende overwinning boekte bij de verkiezingen voor het Lagerhuis van 5 mei, weigert met Sinn Féin te praten, zolang de IRA niet ontwapent. Bovendien rekent de DUP de politieke republikeinse beweging een bankoverval aan met een buit van 40,1 miljoen euro, waarvoor de autoriteiten de IRA verantwoordelijk houden.

De Amerikaanse gezant voor Noord-Ierland, Mitchell Reiss, heeft de IRA woensdag opgeroepen ondubbelzinnig te reageren op eerdere oproepen van Sinn Féin om de wapens neer te leggen.

Blair staat onder druk om het regionale parlement weer Noord-Ierland te laten regeren, maar dan zonder Sinn Féin. Noord-Ierland wordt sinds 2002 vanuit Londen bestuurd, na beschuldigingen dat de IRA via Sinn Féin zou zijn geïnfiltreerd in het Britse ministerie voor Noord-Ierse Zaken.

De nieuwe Britse minister voor Noord-Ierse Zaken, Peter Hain, heeft woensdag verklaard dat er geen aparte afspraken worden gemaakt om de vrede in Noord-Ierland te garanderen. Gezamenlijke gesprekken zijn volgens hem de enige weg naar een langdurige politieke oplossing. Hij hoopt binnen enkele maanden het vredesproces vlot te kunnen trekken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden