Pago Libre

Een waarlijk pan-Europees kwartet dat stijlen en genres van overal samensmeedt en, hoewel de leden vanuit Zwitserland opereren, eigenlijk nergens vandaan komt; een imaginaire cultuur dus, die zich hier uit met soundtracks voor niet bestaande films....

Frank van Herk

De Ierse pianist John Wolf Brennan, de Russische hoorn- en bugelspeler Arkady Schilkloper, de Duitse violist Tscho Theissing en de Italiaanse bassist Daniele Patumi zijn alle vier virtuozen met een klassiek maar toch individueel geluid. Ze opereren als één geheel in aangenaam egoloze, op sfeer en harmonieuze welluidendheid gerichte composities, verlicht door een goedhartig soort humor.

Er zijn maar weinig directe verwijzingen naar filmmuziek: de korte stukjes ironisch griezelwerk, zogenaamd scènes in Transsylvanië begeleidend, komen er het dichtste bij. Evocatief is het echter altijd; de Moldavisch-Ierse volksdans stemt werkelijk vrolijk, Saties luchtige plagerigheid komt goed over in de bewerking van Le Tango, en ook de droomachtige, licht surrealistische stemming in de films van Fellini en Tarkovsky wordt treffend opgeroepen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden