Pagina's van 9/11-onderzoek vrijgegeven

Het Witte Huis gaat na dertien jaar aandringen een hoofdstuk uit het onderzoek naar de aanslagen van 11 september 2001 vrijgeven. De vrijgegeven pagina's gaan over de rol van de mogelijke Saoedische overheid in de aanslag. Het stelt de vraag of overheidsfunctionarissen wisten of zelfs geholpen zouden hebben met de voorbereiding van de aanslag.

Archieffoto. Brandweermannen zijn uitgerukt na de aanslag op de Twin Towers in New York. Beeld ap

Het document onderzoekt de mensen die de kapers hielpen met appartementen, bankrekeningen openen, het bijwonen van de plaatselijke moskeeën en vlieglessen. Vijftien van de 19 kapers waren Saoediërs.

Er is geen bewijs gevonden dat de Saoedische regering ondersteuning heeft gegeven aan de aanslagplegers. Wetgevers en familieleden van de slachtoffers betwijfelen of alle links naar de aanvallers grondig onderzocht zijn. Zij voerden de afgelopen dertien jaar campagne, gedoopt tot '28 pages', om het laatste 28-pagina's-tellende hoofdstuk van het onderzoek vrij te geven.

Saoedi-Arabië heeft sinds 2002 opgeroepen om de stukken vrij te geven, zodat het koninkrijk kon reageren op eventuele aantijgingen en betrokkenen bestraffen.

'Diverse overheidsinstanties waaronder de CIA en FBI hebben de inhoud van '28 pages' onderzocht en hebben bevestigd dat noch de Saoedische regering, noch hogere Saoedische functionarissen, noch enig ander persoon die optreedt namens de Saoedische overheid, steun of aanmoediging heeft gegeven voor deze aanvallen', zei Abdullah Al-Saud, ambassadeur van Saudi-Arabië in de Verenigde Staten, vrijdag in een verklaring.

Volgens sommige medewerkers van de commissie belast met het onderzoek kan niet uitgesloten worden dat lager-geplaatste Saudische overheidsfunctionarissen wel degelijk hulp hebben geboden. Zo bestaat er twijfel rondom de rol van Fahad al-Thumairy, een medewerker van het Saudische consulaat. Al-Thumairy was ook imam van een moskee in Los Angeles, die in 2000 bezocht werd door Khalid al-Mihdhar en Nawaf al-Hazmi - twee Saoedische kapers.

De voorganger van president Barack Obama, George W. Bush, had verordonneerd dat de pagina's vertrouwelijk moesten blijven om de werkwijze van inlichtingendiensten niet aan de openbaarheid prijs te geven. Onder druk van de nabestaanden zette Obama twee jaar geleden het sein op groen om de informatie toch openbaar te maken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.