Paganini

Genua wordt binnenkort culturele hoofdstad van Europa. Reden voor correspondent MichaZeeman uitvoerig op dit onderwerp in te gaan (de Volkskrant, 16 februari)....

Amstelveen Theo Olof

Tot mijn verwondering echter geen woord over een andere, op zijn minst even, zo niet nog beroemdere Genuees die, nu er sprake is van culturele hoofdstad, echt niet ongenoemd had mogen blijven: het Genuese vioolgenie Niccolo Paganini (1782-1840) die, ontdekkingsreiziger op de viool, de grenzen van dit instrument tot ongekende verten wist uit te breiden. Deze unieke verschijning in de muziekhistorie die sinds 1954 door de stad Genua jaarlijks wordt herdacht en ged met een internationaal vioolconcours van het hoogste niveau, wiens schitterende viool, een Guarneri del Gesechts eenmaal per jaar mag worden bespeeld, door de winnaar van genoemd concours, enfin, dat deze Genuees met de onsterfelijke naam Paganini niet keer wordt genoemd door Zeeman, verbaasde mij hogelijk.

Zelfs als des schrijvers naam meer affiniteit vertoont met Columbus, kan ik niet geloven dat bekendheid met muziek bij de heer Zeeman niet verder zou reiken dan de naam Renzo Piano.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden