‘Padre Pio gebruikte carbol voor stigmata’

Het Vaticaan kende zijn geheim, maar Padre Pio was te populair om niet heilig te verklaren...

Voor Italianen is Padre Pio de populairste heilige. Zijn beeltenis is aanwezig in elk huis, hangend aan de muur, aan de binnenkant van wiegjes, of in auto’s. Zijn beeld zou beschermen tegen ongelukken. Zijn graf in San Giovanni Rotondo kan elk jaar rekenen op miljoenen bezoekers die willen bidden tot de kapucijner monnik die in zijn handen de stigmata – de wonden van Jezus aan het kruis – had gekregen.

Nu stelt een Italiaanse historicus echter dat het niet de geur van heiligheid is die boven zijn graf zweeft, maar die van bijtende carbolzuur dat de monnik gebruikte om de stigmata bij zichzelf aan te brengen.

In het boek Padre Pio, wonderen en politiek in de 20ste eeuw dat onlangs werd gepubliceerd, stelt de historicus Sergio Luzzatto dat de Italiaanse cultfiguur heimelijk carbolzuur gebruikte om de verwondingen te veroorzaken. Het Vaticaan wantrouwde al sinds de jaren twintig de daden van de monnik, maar capituleerde tenslotte voor de faam die de Padre had verworven.

Luzzatto, historicus en hoogleraar aan de universiteit van Turijn, heeft documenten in het Vaticaanse archief gevonden die de ware oorzaak van de wonden van de monnik verklaren, zegt hij.

In de zomer van 1919 ontving het nichtje van apotheker Valentini Vista tijdens een pelgrimage een verzoek van Padre Pio. De kapucijn vroeg 100 gram carbolzuur, die hij naar zijn zeggen wilde gebruiken voor de ontsmetting van injectienaalden. Zij leverde het spul en bleef dat de volgende anderhalve jaar doen. Hij liet haar bij elke bestelling beloven dat het verzoek geheim moest blijven.

Waarom zou Padre Pio de zaak geheim willen houden, vroeg Vista zich af? Het nichtje van Visti had ook de bisschop van Foggia verteld van haar afspraak met Padre Pio. Die stuurde destijds de getuigenissen van de apotheker en het nichtje naar Rome.

Historicus Luzzatto publiceerde afgelopen week zijn bevindingen in de krant Corriere della Sera.

Padre Pio, die als Francesco Forgione in 1887 werd geboren, is sinds het begin van de jaren ’30 een cultfiguur geworden. In 2002, circa 30 jaar na zijn dood, werd de monnik heilig verklaard nadat de Vaticaanse Congregatie voor Zalig- en Heiligverklaringen een wonder had weten vast te stellen.

Door de grote populariteit van Padre Pio werd het boek van Luzzatto niet met gejuich ontvangen. De historicus kreeg een brief van een boze Italiaan die hem ‘voorstelde het zuur over zijn handen en voeten te gooien’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden