Paddestoelen

Door een merkwaardig besluit van de Wit-Russische regering mogen alleen Wit-Russen met een diploma in het hoger onderwijs op grote schaal paddestoelen en bessen plukken in het bos....

Voor paddestoelen en bessen gelden sinds enige tijd dagquota. Als iemand de toegestane hoeveelheid overschrijdt, krijgt hij een boete die twee maandinkomens kan omvatten. Er worden echter speciale vergunningen verstrekt die het recht geven onbeperkt te plukken. Voor deze ontheffing blijken alleen Wit-Russen met een diploma in het hoger onderwijs in aanmerking te komen.

Wat precies tot deze beslissing heeft geleid, is niet geheel duidelijk. De vermeende ecologische motieven lijken in werkelijkheid geen rol van betekenis te spelen. Het besluit lijkt vooral ingegeven door de groeiende behoefte van de overheid het doen en laten van de bevolking te reguleren en controleren.

Het verzamelen van paddestoelen en bessen is een Wit-Russische traditie. De populaire vrijetijdsbesteding wordt de laatste jaren echter vooral in stand gehouden door de slechte economische situatie. Voor veel Wit-Russen is de jaarlijkse aanleg van een voorraad gedroogde paddestoelen en bessen noodzakelijk om de winter te kunnen overleven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden