Paddestoelen herkennen blijkt moeilijker dan gedacht

Caspar loopt

Aflevering 101: paddestoelen leren herkennen blijkt maar weer eens moeilijker dan gedacht.

Ha, denk ik, en nu ga ik de paddestoelen die ik heb gezien in de buurt van Adorp determineren, op basis van de foto's die ik heb genomen. Met behulp van De grote paddenstoelengids voor onderweg van Ewald Gerhardt, die ik net heb aangeschaft. Nadeel van die gids is dat hij zwaar is, dus toch niet geschikt blijkt voor onderweg. Voordeel is dat er meer dan duizend soorten in beschreven staan, en afgebeeld. Dat is nog maar een deel van het totale aantal soorten dat in Nederland voorkomt, rond de 7.500.

Mijn soortenkennis opvijzelen, dat was een van mijn persoonlijke doelen op deze missie. Qua paddestoelen valt er nog een wereld te winnen. Ik ben helemaal niet thuis in de wereld van de ammonieten, boleten, russula's, wasplaten en cantharellen. Wel weet ik dat de paddestoel het vruchtlichaam is van de schimmel, of de zwam. Een klein deel dus maar van het totale organisme, dat zich voornamelijk onder de grond bevindt, in de vorm van schimmeldraden. De paddestoel verspreidt sporen en is dus van belang voor de voortplanting.

Geschubde inktzwam.

Soorten bestaan niet voor niets. Schimmels breken dood materiaal af, hout bijvoorbeeld. Om het verwarrend te maken, tasten sommige schimmels juist gezond hout aan. Een derde groep werkt dan weer samen met bomen, dat is al helemaal fascinerend.

Goed, mijn paddestoelen dus. Het is weer eens ingewikkelder dan gedacht. Ik blader en blader, ik tuur naar mijn foto's, ik zie dat ik had moeten kijken naar lamellen aan de onderkant, dat ik had moeten ruiken, foto's had moeten nemen van de steel, etcetera. Moeizaam komt er een lijstje tot stand, met veel vraagtekens. Ik stuur mijn lijstje en mijn foto's naar Martijn Oud, paddestoelenkenner. Over een aantal durft hij wel een uitspraak te doen. De roze berkenrussula, de vaaggegordelde melkzwam, populierenridderzwam, oranje populierenboleet, geraniumrussula, verblekende russula, geschubde inktzwam. De geschubde inktzwam was mijn enige juiste determinatie. Nog een lange weg te gaan dus.

Maar toch, die geschubde inktzwam vergeet ik nooit meer. Dat blijkt een paar dagen later, wanneer ik opnieuw veel paddestoelen zie en ik hem uit duizenden herken. Zo begint het.

Caspar loopt

Caspar Janssen loopt een jaar lang door Nederland en brengt al doende het landschap in kaart, en daarmee de planten, dieren, mensen en kwesties van het Nederlandse land.

Lees ook eerdere afleveringen uit deze rubriek.