Pacifisten domineren op congres Duitse Groenen

De Duitse Groenen blijven tegen militaire deelname aan de vredesoperatie in Bosnië. Het partijcongres stemde zaterdagnacht in Maagdenburg tegen een compromis, dat het de Bondsdagfractie had mogelijk gemaakt komende zomer in te stemmen met verlenging van het SFOR-mandaat....

WILLEM BEUSEKAMP

Van onze correspondent

Willem Beusekamp

BONN

De onverwachte uitslag betekent een gevoelige nederlaag voor Joschka Fischer, een van de twee fractievoorzitters en kandidaat-minister van Buitenlandse Zaken in een rood-groene regeringscoalitie van Gerhard Schröder. 'Het onzindebat over mijn toekomstige ministerschap kunnen we nu wel afbreken', aldus een aangeslagen Fischer.

Een prominente vertegenwoordiger van de 'fundamentalisten', RAF-advocaat Christian Ströbele, noemde de uitslag een succes en het bewijs dat 'een onderschatte meerderheid van de basis' onveranderd een strikt pacifistische 'grondhouding' heeft. Het waren ook vertegenwoordigers van deze vleugel die scherpe kritiek uitten op Schröder, een politicus met wie geen 'andere politiek' zou zijn te maken.

Terwijl de Groenen het zich volgens Fischer 'onnodig ingewikkeld maken' vierde Schröder in Hannover met vijf maanden vertraging zijn vierde huwelijk. De gastenlijst was kenmerkend voor het imago van de nieuwe lijsttrekker van de sociaal-democraten. Vrijwel het complete genootschap van hoofdredacteuren en president Piëch van Volkswagen onderstreepten dat Schröder een mediaster is, die ook probeert de industrie op zijn hand te krijgen.

Schröder herhaalde dat het anti-NAVO-standpunt van de Groenen voor hem onbespreekbaar is, evenals de door de Groenen gewenste benzineprijs van vijf mark per liter. Niettemin ziet hij een coalitie van SPD en Groenen nog steeds als grootste kanshebber om in september Kohl te verslaan.

Voor de centrum-rechtse coalitie van Helmut Kohl komt het partijbesluit van de Groenen als geroepen. Na de verkiezingsnederlaag in Nedersaken en de verkeerd uitgepakte stemming over de afluisterwet vorige week in de Bondsdag zoekt het regeringskamp koortsachtig naar zwakke plekken bij de oppositie.

Minister Rühe (CDU) van Defensie: 'De Groenen zijn onverantwoordelijke kansspelers op het gebied van de buitenlandse politiek. Zij willen niet alleen de Bundeswehr vernietigen, maar ook de brede consensus over het Duitse veiligheidsbeleid.'

Het roemruchte voorstel om Duitsland uit de NAVO te halen en het Duitse leger op den duur op te heffen, kwam dit weekeinde helemaal niet in stemming. Onder leiding van Fischer en het partijbestuur was een compromis voorbereid, waarin internationale militaire acties van de Bundeswehr weliswaar principieel van de hand worden gewezen, maar deelname aan de vrede bevorderende operatie in Bosnië bij wijze van uitzondering wordt goedgekeurd.

Ook dit compromis gaat de milieu- en pacifistenpartij te ver. Ofschoon het congres was bedoeld om de kiezer duidelijk te maken dat de Groenen bereid zijn regeringsverantwoordelijkheid te dragen, sneuvelde het compromis op precies één stem. De geschrokken partijleiding overwoog het voorstel opnieuw in stemming te brengen, desnoods nog verder afgezwakt. Voor de interne vrede werd daar uiteindelijk van afgezien.

Een tweede voorstel waarmee de Groenen de andere partijen al maanden in de gordijnen jagen, is daarentegen sterk afgezwakt. Het betreft een explosieve stijging van de benzineprijs tot vijf mark per liter. De prijsstijging moet volgens het congres worden uitgesmeerd over tien jaar. Kern blijft dat de opbrengst moet worden ingezet om sociale premies (en dus de te hoge loonkosten en de werkloosheid) te verlagen.

Het congres keerde zich massaal tegen de wens van enkele 'realo's' om Joschka Fischer officieel tot lijsttrekker te benoemen. De Groenen blijven op alle fronten vertegenwoordigd door duo's, een vrouw en een man.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden