Pabostudenten kunnen sneller gymles geven

Het wordt makkelijker voor pabo-studenten om de bevoegdheid voor gymles te halen. Staatssecretaris Dijksma van Onderwijs speelt hiermee in op een dreigend tekort aan leerkrachten in het basisonderwijs die gymles mogen geven.

Van onze verslaggever Robin Gerrits

Tien jaar geleden besloot de Tweede Kamer voor gymlessen aan de groepen 3 tot en met 8 een aparte bevoegdheid verplicht te stellen. Reden daarvoor was dat les in lichamelijke opvoeding op de pabo's steeds meer een ondergeschoven kindje was geworden.

Hoewel gehoopt werd dat zoveel mogelijk nieuwe leerkrachten met de bevoegdheid de arbeidsmarkt op zouden komen, blijkt slechts 5 tot 10 procent van de pabo-afgestudeerden de aantekening te hebben.

Scholen en studenten zijn zeer positief over de inhoud van de leergang. Maar veel pabo-studenten vinden het extra programma wel heel erg zwaar, zeker als het - na het pabo-diploma - naast een beginnende baan moet worden gevolgd. Bovendien kost het behalen van de bevoegdheid tussen de drie- en vierduizend euro, en basisscholen vergoeden die lang niet altijd.

Scholen komen hierdoor in problemen, doordat groepsleerkrachten voor de verplichte uren gym collega's moeten inschakelen. Dijksma denkt dat het mogelijk is het programma te verlichten zonder de kwaliteit van de gymlessen aan te tasten. In het voorjaar komt ze met een uitgewerkt voorstel.

De staatssecretaris bepleit ook de mogelijkheid dat leerkrachten met de gymaantekening les geven aan meer dan alleen hun eigen groep. Op steeds meer basisscholen wordt al geëxperimenteerd met vakspecialisten, ook voor rekenen en taal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden