Pabo wil ondermaatse mbo'ers kunnen weren

De lerarenopleidingen voor het basisonderwijs moeten mbo'ers kunnen weren. Dat schrijft de Vereniging Hogescholen (VH), de vroegere HBO-raad, in een brandbrief die vandaag naar de Tweede Kamer gaat. Bijna de helft van de mbo'ers op de pabo's valt uit. Volgens de hogescholen is dat 'onacceptabel'.

Sander van Walsum
Leerlingen van de vijfde Montessorischool Watergraafsmeer in Amsterdam buigen zich over de Citotoets, februari 2010. Beeld anp
Leerlingen van de vijfde Montessorischool Watergraafsmeer in Amsterdam buigen zich over de Citotoets, februari 2010.Beeld anp

'De samenleving en de politiek vragen ons leerlingen maximaal uit te dagen om hun talenten te ontwikkelen', schrijft de vereniging aan de Kamer, die woensdag over de doorstroom mbo-hbo vergadert. 'Daarvoor zijn uitmuntende docenten nodig. De pabo's leiden die zo goed mogelijk op. Die inspanningen mogen niet verloren gaan doordat te veel studenten met een gebrekkig kennisniveau instromen.'

Recht op toelating begrenzen
Volgens de vereniging gaat dit ten koste van de onderwijskwaliteit van de pabo. De VH dringt erop aan het recht op toelating voor mbo'ers te begrenzen, in elk geval tijdelijk. De pabo's, waarvan de kwaliteit al jaren ter discussie staat, moeten de mogelijkheid krijgen deze groep studenten aan een toelatingstoets te onderwerpen.

Eenderde van de bijna zesduizend eerstejaars pabo-studenten is afkomstig van het middelbaar beroepsonderwijs. Van hen slaagt slechts een kwart in één keer voor de rekentoets die het eerste jaar wordt afgenomen. Na twee herkansingen heeft slechts 54 procent deze horde genomen. Onder pabo-studenten met een havo- of vwo-achtergrond bedraagt het percentage geslaagden (na drie pogingen) respectievelijk 81 en 95 procent.

Steeds slechter presteren
Voor de, eveneens verplichte, taaltoets was vorig studiejaar slechts 63 procent van de mbo'ers geslaagd. Van de havisten en vwo'ers slaagden respectievelijk 84 en 97 procent. De mbo'ers zijn het de laatste jaren op de pabo's steeds slechter gaan doen: in het studiejaar 2008-2009 was nog 63 procent van hen na drie pogingen voor de rekentoets geslaagd.

Met bijspijkeren van de mbo'ers is buitensporig veel tijd en energie gemoeid. Het rendement van deze inspanningen is gering: de mbo'ers die vorig jaar niet slaagden voor de taal- of rekentoets, kregen een bindend negatief studieadvies en moesten de opleiding verlaten.

(Archieffoto) Beeld anp
(Archieffoto)Beeld anp

Prestatieverplichtingen
Dit knelt des te meer nu de hogescholen prestatieverplichtingen zijn aangegaan, zegt Rolf de Wit, woordvoerder van de Vereniging Hogescholen. 'Hoe kunnen wij nu afspraken maken met de minister over het terugdringen van de studie-uitval als bij de vooropleiding het niveau te laag is?'

Minister Jet Bussemaker (Onderwijs) onderkent dat relatief veel mbo'ers hun vervolgopleiding op een hogeschool niet tot een goed einde brengen. Van de 30 duizend mbo'ers in het hbo valt 25 procent (zo'n zevenduizend studenten) het eerste jaar af. Onder havisten en vwo'ers bedragen de uitvalpercentages respectievelijk 13,5 en 6,5 procent.

Doorstroomrecht aan banden
Om het rendement te verhogen, heeft de minister vorig jaar het 'doorstroomrecht' voor mbo'ers in het hbo enigszins aan banden gelegd. Hogescholen mogen met ingang van het komende studiejaar aanvullende eisen stellen aan mbo'ers die op een hogeschool een studie willen volgen die niet verwant is met hun vooropleiding.

Van de 112 'doorstroomroutes' van mbo naar hbo wil de minister er slechts zeven als 'niet verwant' aanmerken. De hogescholen willen dat de minister veel restrictiever is en in elk geval de pabo's het recht geeft mbo'ers 'aan de poort' te screenen. VH-voorzitter Thom de Graaf zegt dat deze selectiemaatregel een tijdelijk karakter zal hebben. Als het niveau van het mbo beter aansluit bij dat van het hbo zouden de restricties weer ongedaan kunnen worden gemaakt.

'Zo kansrijk mogelijk'
Marije Hulsbosch, woordvoerder van de MBO-raad, is het met de VH eens 'dat een studie zo kansrijk mogelijk moet zijn'. Uitbreiding van het aantal opleidingen dat aanvullende toelatingseisen aan mbo'ers mag stellen, vindt ze niet nodig.

Ze relativeert het falen van mbo'ers op de hogescholen. 'Een mbo'er heeft al een diploma op zak en zal bij tegenvallende resultaten misschien iets eerder dan een havist zeggen: toedeloe studie. Degenen die hun studie voortzetten, doen op termijn niet onder voor de gemiddelde havist.'

null Beeld De Volkskrant
Beeld De Volkskrant

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden