Pabo-opleidingen hebben weg naar boven gevonden

Pabo-opleidingen zijn de laatste jaren sterk verbeterd. Dat blijkt uit de visitaties van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO). De conclusies daarvan komen vandaag naar buiten.

Jenne Jan Holtland
NVAO-voorzitter Anne Flierman. Beeld anp
NVAO-voorzitter Anne Flierman.Beeld anp

In het verleden kregen de opleidingen tot leraar basisonderwijs veel kritiek omdat studenten over weinig vakkennis beschikten en slecht konden spellen en rekenen.

Van de 27 pabo-opleidingen in Nederland krijgen nu zeven de beoordeling 'goed' en 17 'voldoende'. De drie overige scholen krijgen de visitatiecommissie later nog op bezoek. De verplichte entreetoets voor taal en rekenen - ingevoerd in 2006 - heeft het niveau omhooggetild, zegt NVAO-voorzitter Anne Flierman.

Meer docenten beschikken over een masterdiploma - op sommige scholen 70 tot 80 procent. Een aantal is zelfs gepromoveerd. Het aandeel studenten met een vwo- of havo-opleiding neemt toe, dat met een mbo-diploma af.

Ruimte voor verbetering ziet de NVAO ook. Op zeker zes scholen voldeed het afstudeerwerk niet aan alle criteria. Studenten moeten volgens Flierman beter begeleid worden en leren zelfstandig onderzoek te doen. Een 'onderzoekende houding' noemt hij dat. 'Maar het algehele beeld is dat er flinke verbeteringen gemaakt zijn.'

Bij de vorige visitatie in 2009 bleken zeven pabo's ondermaats. Nu slaagden ze allemaal, al tekent Flierman daarbij aan dat het predicaat 'voldoende' ook een 'zes min' kan betekenen.

Welkome meevaller

In een reactie zegt voorzitter van de Vereniging Hogescholen Thom de Graaf dat de pabo's lof verdienen voor de 'gemaakte kwaliteitsslag'. Dat vindt ook Barbara de Kort, voorzitter van het Landelijk Overleg Lerarenopleidingen Basisonderwijs. Wel wijst ze erop dat bijna de helft van de beginnende leraren moeite heeft het lesprogramma aan te passen aan individuele leerlingen. 'Daarvoor moet meer aandacht komen, net als voor het inspelen op de sociale veiligheid van leerlingen.'

De positieve evaluatie is een welkome meevaller voor de onderwijsinstellingen en strookt met de constatering van de Onderwijsinspectie vorige maand dat de pabo's op de goede weg zijn.

Toch zei eenvijfde van de afgestudeerden tegen de inspectie ontevreden tot zeer ontevreden te zijn over de opleiding. Flierman van de NVAO heeft er geen verklaring voor. 'Misschien hebben ze andere verwachtingen wanneer ze aan de opleiding beginnen?' De Kort, nuancerend: 'De inspectie koppelt schooluitval ten onrechte aan tevredenheid over de opleiding.'

Voldoendes

In 2006 bleek de helft van de eerstejaars slechter te scoren voor een rekentoets dan een goede basisschoolleerling uit groep 8. Als gevolg daarvan introduceerden de pabo's een verplichte taal- en rekentoets in het eerste jaar. Wie daarvoor niet slaagt, moet stoppen met de opleiding. Aanvankelijk leidde die maatregel tot hogere uitvalcijfers, maar nu zegt ruim driekwart van de afgestudeerden dat de pabo hun voldoende reken- en taalvaardigheden heeft opgeleverd.

De bezorgdheid over het kennisniveau op de lerarenopleidingen was voor staatssecretaris Dekker (Onderwijs) reden de door de sector fel bekritiseerde rekentoets in het middelbaar onderwijs te handhaven. Ook gelden vanaf volgend schooljaar zwaardere eisen voor havisten en mbo'ers. Zij moeten beschikken over voldoende kennis van aardrijkskunde, geschiedenis en natuur en techniek.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden