NieuwsLerarentekort

Pabo-opleiding populairder, lerarentekort niet zomaar opgelost

Terwijl het lerarentekort nog altijd nijpend is, neemt het aantal studenten dat kiest voor een opleiding tot leraar in het basisonderwijs flink toe. 

Pabostudenten krijgen les in Utrecht.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

In 2019/2020 kregen pabo-opleidingen 452 aanmeldingen meer dan in het jaar daarvoor, een toename van 9,5 procent. Dat blijkt uit cijfers van de Vereniging Hogescholen. Ook verpleegkunde is populairder geworden: daar steeg het aantal beginnende studenten met 8 procent.

Maurice Limmen, voorzitter van de Vereniging Hogescholen, is tevreden. ‘Geen leraar voor de klas, een tekort aan verpleegkundigen in ziekenhuizen, de krapte op de arbeidsmarkt raakt ons allemaal’, zegt hij in een persbericht. ‘Hogescholen voelen zich verantwoordelijk om ook bij te dragen aan een oplossing daarvoor. Ik ben blij dat we dat nu terugzien in de cijfers.’

Opvallend is dat de stijging voornamelijk komt door aanmeldende mannen – ongeveer 80 procent van de werkenden in het basisonderwijs is vrouw. Veel pabo’s hebben hun beleid gewijzigd, om zo specifiek mannen aan te trekken. Zo is op meerdere plekken de verplichte kleuterstage afgeschaft, omdat die mannen af zou schrikken.

Het acute lerarenprobleem wordt niet op korte termijn opgelost, waarschuwt Limmen. ‘We moeten wel beseffen dat deze studenten pas over vier of vijf jaar aan het werk gaan als leerkracht.’ Volgens Limmen is het daarom belangrijk dat hogescholen ook gaan inzetten op flexibel deeltijdonderwijs en verkorte zij-instroomtrajecten.

 Baangarantie

Na een diep dal tekent de laatste jaren een stijgende populariteit van de pabo zich af. Ook in 2018 was er sprake van meer aanmeldingen voor de pabo ten opzichte van het jaar daarvoor. Juist het lerarentekort kan de opleiding aantrekkelijker maken omdat de baangarantie na afstuderen groot is. Ook de problemen in met name het primair onderwijs lijken mensen te motiveren om zich aan te melden. ‘Je merkt dat er een groep mensen is die dat raakt. Ze willen de pabo doen omdat ze goed onderwijs belangrijk vinden’, zei Dorothee van Kammen, directeur van de Rotterdamse pabo, eerder in de Volkskrant.

Op meer mannelijke pabo-studenten wordt ook al langer ingezet, door bijvoorbeeld de opleiding te combineren met die van gymleraar. Ook woedt al jaren de discussie over het al dan niet afsplitsen van de kleuteropleiding (vroeger de Klos, Kleuter Leidster Opleiding School), iets waar met name mannelijke studenten minder affiniteit mee hebben.

LEES VERDER OVER DE PABO EN HET LERARENTEKORT

Het lerarentekort heeft een aanzuigende werking op pabo’s. Het aantal aanmeldingen steeg ook in 2018 al. Vooral de deeltijdopleidingen, waarmee studenten versneld kunnen afstuderen, zijn in trek.

Twee dagen lang verruilen docenten in het hele land het digibord voor een spandoek. Zo ook pabo-student Elmira Smits: ‘Ook als dit helemaal niets uithaalt en de werkdruk blijft zo hoog, zal ik dit vak met liefde uitoefenen’.

Amsterdam, Den Haag en Rotterdam presenteerden onlangs hun noodplannen voor het lerarentekort. Wat zijn de opvallendste plannen en hebben ze kans van slagen?

Door heel Nederland en op uiteenlopende manieren staakten leraren eind januari, of vingen ze de staking op creatieve wijze op. Onze verslaggevers waren erbij, van het luchtvaartmuseum in Lelystad tot een basisschool in het Friese Boijl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden