Paas heeft last van verkiezingskoorts

De kritiek op het ouderenbeleid van Paars is onterecht en in strijd met de feiten. Dit kabinet heeft het zeker niet slechter gedaan dan vorige regeringen, meent Erica Terpstra....

CDA-wethouder Paas uit Groningen vindt het nodig kritiek op de ouderenzorg te leveren en daarbij vooral de schuld bij ondergetekende te leggen (Forum, 3 januari). Volgens de CDA'er zou dit kabinet de eer toekomen dat het er als eerste in is geslaagd de bewoners van verzorgingshuizen naar Den Haag te krijgen om te demonstreren. De feiten:

De eerste demonstraties vonden in 1986 plaats onder CDA-minister Brinkman, die de verantwoordelijkheid voor de verzorgingshuizen aan de provincies gaf enkele honderden miljoenen bezuinigde. De tweede reeks demonstraties tegen bezuinigingen vond plaats onder PvdA-minister d'Ancona.

Paars heeft de al ingeboekte 104 miljoen bezuiniging van het vorige CDA/PvdA-kabinet teruggedraaid en vervolgens voor verzorgings- en verpleeghuizen honderden miljoenen extra neergeteld. Dit kabinet heeft het dus zeker niet slechter gedaan dan de vorige kabinetten.

De verzorgingshuizen krijgen vanaf 1997 automatisch prijscompensatie en tot het jaar 2000 is er 160 miljoen extra. Verder hoeven de bewoners van verzorgingshuizen hun eigen vermogen niet meer op te eten.

Dan spreekt Paas over beddenreducties in verpleeghuizen. Absolute nonsens. Het aantal plaatsen in de verpleeghuiszorg is deze vier jaar gegroeid met meer dan duizend per jaar op een totaal van ongeveer 55 duizend plaatsen. Tevens wordt de privacy van bewoners vergroot. In 2001 worden de laatste verpleeghuizen met kamers voor vijf of meer personen gerenoveerd.

In de ouderenzorg zijn er drie hoofdlijnen:

* Meer ouderen vragen om meer plaatsen. Wij hebben het accent gelegd op verpleeghuizen en verpleeghuiszorg thuis of in verzorgingshuizen (meer privacy).

* Omdat ouderen langer thuis willen blijven en later naar verzorgings- of verpleeghuis gaan, hebben ze in de instelling meer zorg nodig. Deze toegenomen zorgzwaarte is ook erkend en daarvoor hebben we dit jaar 145 miljoen als begin voor meer personeel beschikbaar gesteld.

* Om tegemoet te komen aan de wens zo lang mogelijk thuis te blijven wonen, wordt geld vanuit verzorgingshuizen ook steeds meer aan zorg thuis of in woonzorg-complexen gestoken.

En het budget van de thuiszorg zal de komende jaren moeten blijven groeien met meer dan 2 procent. Daarmee hebben we vorig jaar een begin gemaakt door structureel 75 miljoen meer uit te trekken, waar dit jaar nog eens 103 miljoen (ook structureel) bovenop kwam.

Als het om de thuiszorg gaat hebben minister Borst en ik ook fouten gemaakt. We wilden veel tegelijk op orde brengen en hebben de mogelijkheden van de instellingen overschat. Maar als het paarse beleid vergeleken wordt met de CDA-coalities dan hebben we meer de daad bij het woord gevoegd dan het CDA.

De verschraling van de zorg was in de afgelopen tien tot vijftien jaar een sluipend proces en het is te gemakkelijk als die door het CDA wordt toegeschrijven aan één kabinetsperiode. Het is een goede zaak dat alle partijen nu beseffen dat die verschraling niet verder mag gaan.

Erica Terpstra is staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden