Paarse chic wint het van rode eenvoud

Grijnzend van oor tot oor slaat Jan Boskamp de deur van de trainerskamer in het Constant Vanden Stock-stadion achter zich dicht....

PAUL ONKENHOUT

Van onze verslaggever

Paul Onkenhout

BRUSSEL

Bijna voelbaar was de opluchting van de Belgische kampioen na de wedstrijd tegen Standard Luik (2-1) dat zich dit seizoen als in een luis in de Brusselse pels vestigde. Zo snel zijn 63-jarige benen hem wilden dragen draafde manager Verschueren na het laatste fluitsignaal het veld op. Het vooruitzicht dat Anderlecht volgend seizoen wellicht de inkomsten uit de Champions League zal mislopen, deed de club de laatste weken intens pijn.

En daar ging Verschueren dus, na een wedstrijd die mateloos boeide en waarin Anderlecht de Walen, en en passant ook het plotseling opgerukte Club Brugge, een vuistslag toediende. Het blijft er echter om spannen in België waar Standard en Anderlecht (31-46) zij aan zij gaan, op korte afstand gevolgd door Club Brugge (31-45).

Als ploegen na 34 duels gelijk eindigen, geeft het aantal gewonnen duels de doorslag. Anderlecht won één keer meer (20) dan de andere twee gegadigden en wordt in het vervolg bovendien niet zwaar op de proef gesteld. Niet zoals Standard en Club Brugge die elkaar, op het Luikse Sclessin, treffen op de laatste speeldag. Het meest maakt trainer Boskamp zich zorgen over de uitwedstrijd volgende week tegen de buren van Molenbeek. 'Want daar staan ze met de messen klaar.'

En Boskamp dolde nog maar eens een journalist, plaagde scheidsrechter Van den Wijngaert en opperde gekscherend dat Marc Degryse zo fenomenaal had gespeeld omdat Louis van Gaal in het stadion een plaats had gevonden, 'dat heb ik hem natuurlijk wel even verteld.' Vóór alles was hij trots op zijn ploeg lichtgewichten die 74 minuten met tien man speelde. Doelman De Wilde moest vertrekken nadat hij de doorgebroken Braziliaanse verdediger Dinga onderuit had geschopt.

In een andere wedstrijd, zei De Wilde na afloop, zou hij zijn been hebben ingetrokken. Maar Anderlecht - Standard was geen wedstrijd voor erbarmen. Het was een duel voor stoere kerels zoals de Nederlandse verdediger Graeme Rutjes die de Luikse aanvallers Vidmar en Wilmots met lijf en leden frustreerde en koppend, voor rust al, de winnende treffer voor zijn rekening nam.

Vijfendertig jaar is de Rotterdamse econoom, een oud-international, maar indrukwekkend was de wijze waarop hij gisteravond de uitgedunde Brusselse ploeg schraagde. Het leverde hem een omhelzing van Verschueren op, plus een warme handdruk van Van Gaal.

Onlangs vernam Rutjes dat zijn contract niet zal worden verlengd, gisteren was hij de gevierde man die van camera naar camera werd gesleept. Hij bleef er nuchter onder: 'Ach, dat hoort er allemaal bij.' Eén aanbieding kreeg hij tot nu toe, van Cambuur. Binnenkort volgt een tweede gesprek met Verschueren dat mogelijk meer perspectief biedt.

Anderlecht laat Rutjes ongaarne gaan, vanwege diens leidinggevende capaciteiten vooral. Zeker is wel dat Boskamp zich volgend seizoen zal gaan belasten met de jeugdopleiding. De naam van zijn opvolger zoemt al weken door Brussel, Neumann van Vitesse die al twee keer met Verschueren heeft gesproken.

De nieuwe Anderlecht-trainer krijgt het niet eenvoudig, betoogde Boskamp gisteren. Hij heeft er nog steeds de smoor over in dat Anderlecht in de zomer Albert naar Newcastle United en Nilis naar PSV liet vertrekken. Bovendien lijkt het uitgesloten dat Degryse het paars-wit nog een seizoen zal dragen. Het vooruitzicht stemt Boskamp somber: 'Want dan blijft er hier weinig over.'

De Kleine wordt Degryse in Brusselse kringen genoemd, maar groot waren gisteravond zijn daden in het theater van Anderlecht. Sierlijk was zijn spel als vanouds, maar nu hij aast op een buitenlands vervolg van zijn loopbaan heeft Degryse aan energie gewonnen.

Het was ook niet zomaar een grap die Boskamp maakte. Degryse (29), getrouwd met de dochter van oud-Ajax-trainer Van Wijk, heeft zich in het openbaar al meermalen bij Ajax aangeboden. Op zijn favoriete positie speelt echter Litmanen die niet van zins is Amsterdam te verlaten. Eén aanbieding heeft Degryse binnen, van Celtic.

Gerust is Boskamp slechts op een goede afloop dit seizoen als Degryse bij de les blijft. 'Ik ken deze jongens toch. Vandaag is het alles, morgen niets. We redden het alleen als die kleine wakker blijft.'

Degryse was gisteren een toonbeeld van gratie en vernuft en de manier waarop hij in de tweede helft Preko een kans bood, deed het stadion stilvallen van bewondering. 'Lekker', vond Boskamp het spel van Degryse, want behalve een hypernerveuze en zeer opgewonden trainer zit er aan de zijlijn ook een liefhebber.

Wie slechts Standard gadesloeg, kwam minder aan zijn trekken. De ploeg bekoorde niet en wist het veldoverwicht nimmer uit te buiten. 'Stereotiep en doorzichtig' vond Rutjes de Luikse aanvallen, en invaller-doelman Maes werd zelden beproefd. Bovendien ontbrak het de Waalse ploeg aan moed: uit vrees voor de rushes van de Ghanees Perko bleef de Roemeense libero Rednic voortdurend achter zijn eigen verdediging drentelen.

De zege kwam Anderlecht toe vanwege het technische overwicht en de veerkracht die voor Brusselse begrippen ongekend was. De opening was voor Standard, al had Boskamp dat anders gezien ('Kwam je te laat dan? Er hadden er bij hen na tien minuten al twee in het mandje moeten liggen'), maar de rode kaart voor De Wilde baatte vooral Anderlecht.

Een kwartier na de uitsluiting scoorde Degryse, van dichtbij na een lage voorzet van Versavel. Niets was te dol in die fase waarin de Australische topscorer van Standard, Vidmar, zijn enige kans kreeg (redding Maes) en de jonge international Goossens gelijk maakte met een halve omhaal.

En toen was daar plotseling Rutjes, de econoom die zo zuinig met zijn krachten omspringt, maar zich in de veertigste minuut aan zijn eerste, en laatste, ren naar voren waagde. De voorzet van Emmers vanaf de rechterkant plofte op het hoofd van Rutjes. Doelman Bodart was kansloos. Zijn laatste doelpunt had hij in de Champions League tegen een andere international, Preud'homme van Benfica, gemaakt. 'Dus het werd weer een keer tijd.'

En Boskamp? Boskamp bekeek de opgetogen gezichten waarop de hoop op de 24ste titel van België viel af te lezen en zei, met bijna misplaatste nuchterheid: 'Met deze jongens weet je het nooit.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden