Paars wil prestatieloon invoeren in deel onderwijs

PvdA, VVD en D66 willen in de komende kabinetsperiode prestatieloon invoeren in het onderwijs. De sector Beroepsonderwijs en Volwasseneducatie komt het eerst in aanmerking....

JAN 'T HART

Van onze verslaggever

Jan 't Hart

DEN HAAG

Kamerleden van de drie paarse partijen hebben dat donderdag verklaard. Het prestatieloon wordt niet gelijk in het hele onderwijs ingevoerd. Daarvoor is 600 miljoen gulden nodig, berekende het bureau Berenschot. Zoveel geld hebben de paarse partijen er nog niet voor over.

Volgens VVD-Kamerlid C. Cornielje speelt ook mee dat een groot deel van het onderwijs nog druk bezig is met onderwijshervormingen. De Kamerleden willen beginnen met het Beroepsonderwijs en Volwasseneducatie, omdat daar de kosten relatief laag zijn: 95 miljoen gulden per jaar.

PvdA-Kamerlid M. Barth wijst erop dat een eerdere poging tot invoering van het prestatieloon in 1992 in de kiem is gesmoord. Zij wil eerst uitgezocht zien hoe dat kwam. D66'er U. Lambrechts vindt draagvlak in het onderwijs een belangrijke voorwaarde.

De drie paarse partijen zullen in het regeerakkoord schrijven dat ze prestatieloon mogelijk willen maken. De details worden later ingevuld door de nieuwe minister van Onderwijs.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden