Paars-plus praat over mobiliteit

Den Haag De onderhandelingen over een Paars-pluskabinet zijn vrijdag voortgezet met een gesprek over mobiliteit en bereikbaarheid. In de kamer van de informateurs in het gebouw van de Eerste Kamer bogen tien man zich gelijktijdig over vraagstukken als de kilometerheffing, aanleg van wegen en beter openbaar vervoer....

De informateurs Uri Rosenthal (VVD) en Jacques Wallage (PvdA) ontvingen vanaf tien uur de vier fractievoorzitters en hun secondanten op het verkeersdossier: Mark Rutte en Charlie Aptroot (VVD), Job Cohen en Sharon Dijksma (PvdA), Alexander Pechtold en Boris van der Ham (D66), en Femke Halsema en Kees Vendrik (GroenLinks). Na afloop deden ze geen mededelingen. De vier spraken ’s middags onderling verder in een zaal in de VVD-vleugel van het Kamergebouw.

De kilometerheffing is een dossier waarover de inzichten zeer verschillen. In 2005 dienden VVD-Kamerlid Pieter Hofstra en PvdA’er Sharon Dijksma samen een voorstel in dat de weg moest vrijmaken voor de kilometerheffing. Het idee werd gesteund door een Kamermeerderheid, maar later keerde de VVD zich tegen alle varianten van een kilometerheffing. Dat standpunt hangt de partij nog steeds aan.

De middagsessie bij de informateurs werd andermaal benut voor een gesprek over ’s lands economie. De fractievoorzitters namen weer hun financiële specialisten mee: Ronald Plasterk (PvdA), Stef Blok (VVD), Wouter Koolmees (D66) en Jolande Sap (GroenLinks). Rond vijf uur werden de besprekingen geschorst. Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst zijn in het weekeinde ‘geen reguliere vergaderingen voorzien’. Wel hebben de fractievoorzitters hun agenda voor de eerste dagen van de nieuwe week al gekregen van de informateurs.

Alle betrokkenen zeggen dat de sfeer na twee weken onderhandelen nog steeds goed is. Maar ze benadrukken ook dat de programmatische verschillen groot blijven.

Op de diverse deelgebieden (mobiliteit, woningmarkt, integratie en immigratie, bestuur en democratie) worden door subgroepjes conceptteksten geschreven waarin de overeenkomsten tussen de partijen worden geïnventariseerd. De punten waarop ze sterk verschillen, worden bij de informateurs neergelegd. Zij doen daarover eigen voorstellen. Maar zoals informateur Wallage begin deze week zei: ‘De fractievoorzitters kraken de noten, niet wij.’

Deze fase van het uitruilen van standpunten was de voorbije week nog niet aangebroken. Volgende week zal dat naar verwachting wel gaan gebeuren. Dan moet blijken hoe graag de partijen Paars-plus echt willen. Met name de VVD-achterban is ongerust over deze variant. ‘We zijn serieus aan het onderhandelen om de achterban zo goed mogelijk van dienst te zijn’, zei VVD-Kamerlid Stef Blok vrijdagmiddag.

Volgens Alexander Pechtold (D66) lopen de onderhandelingen ‘nog steeds zeer voorspoedig’. PvdA-leider Job Cohen zei ‘geen idee’ te hebben hoe lang de gesprekken nog duren. ‘Maar we zitten niet al veertien dagen op onze stoel niks te doen.’

Vakbonden en werkgevers spraken vrijdag de verwachting uit dat de onderhandelaars het pensioenakkoord van de sociale partners integraal overnemen. Het akkoord over verhoging van de AOW-leeftijd werd begin juni gesloten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden