Paars-plus bijna klaar voor overleg regeerakkoord

De onderhandelaars en informateurs van Paars-plus verwachten begin volgende week hun aftastende fase af te ronden en concreet te spreken over een regeerakkoord. Dan komt ook de portefeuilleverdeling voor het kernkabinet van acht ministers aan de orde.

Volgens bronnen rond de besprekingen breekt volgende week het moment aan ‘waarop partijen daadwerkelijk hun standpunten moeten verzachten om tot een vergelijk te komen’. Tot nu toe is er vooral veel informatie ingewonnen. Zo worden schriftelijke vragen gesteld aan de departementen, die daar schriftelijk op antwoorden. De vragen worden via demissionair minister-president Balkenende doorgeleid aan de ambtenaren.

Zeker tot en met maandag domineren financieel-economische thema’s de agenda. De informateurs Uri Rosenthal (VVD) en Jacques Wallage (PvdA) ontvingen donderdagochtend de secretarissen-generaal Ronald Gerritse (Financiën) en Richard van Zwol (Algemene Zaken). Met de fractievoorzitters Mark Rutte (VVD), Job Cohen (PvdA), Alexander Pechtold (D66) en Femke Halsema (GroenLinks) werden allerlei financiële zaken ‘doorgeakkerd’, aldus een betrokkene.

Bezuinigingen

Gerritse is de topambtenaar die vorig jaar een veelbesproken lijst opstelde van mogelijke bezuinigingen. Het verhogen van de AOW-leeftijd tot 67 jaar was er daar een van. Ook Van Zwol heeft een financieel-economische achtergrond. Bovendien was hij secretaris bij drie eerdere formaties.

Gesproken werd over de financiële positie van Nederland in de Europese Unie en in de G20. Balkenende (CDA) heeft steeds geijverd voor een prominente rol van Nederland in de G20, de groep landen met de grootste economieën ter wereld. De G20 bestaat sinds tien jaar en houdt een keer per jaar een top. De laatste was in juni in het Canadese Toronto. Nederland is geen vast lid van de G20, maar werd de laatste keren wel telkens uitgenodigd.

Donderdagmiddag brachten de fractievoorzitters hun financiële specialisten mee naar de informateurs. Dat zijn Stef Blok (VVD), Ronald Plasterk (PvdA), Wouter Koolmees (D66) en Jolande Sap (GroenLinks). De vier betrokken partijen zijn sterk verdeeld over de hoogte van noodzakelijke bezuinigingen op de overheidsuitgaven. Bronnen rond de formatie zeggen dan ook dat het na twee weken onderhandelen nog volstrekt onduidelijk is of de poging voor een Paars-plus kabinet slaagt.

Subteams

Rond de vier onderhandelaars zijn subteams gevormd voor belangrijke dossiers als de woningmarkt, de zorg, immigratie en integratie, veiligheid, mobiliteit, werkgelegenheid en het democratisch bestuur. De subteams vergaderen soms apart en soms schuiven ze aan bij de informateurs en de onderhandelaars.

De VVD-fractie werd donderdagochtend ‘op hoofdlijnen’ bijgepraat door partijleider Mark Rutte. Enkele liberale Kamerleden onderbraken daar hun buitenlandse vakantie voor. Zo keerden Paul de Krom en Ton Elias terug uit Italië. Bij de PvdA worden de Kamerleden twee keer per week geïnformeerd door Job Cohen. Bij GroenLinks willen ze daarover niets zeggen. ‘Wij zijn als gehele fractie de ondersteuning van Femke’, zegt de woordvoerder van Halsema. Ook de D66-fractie wordt op de hoogte gehouden.

Koningin Beatrix werd woensdagmiddag op paleis Noordeinde geïnformeerd door Rosenthal en Wallage.

De fractievoorzitters van Paars-plus praten met informateurs Jacques Wallage (op voorgrond links) en Uri Rosenthal (op voorgrond rechts) (Martijn Beekman / de Volkskrant)Beeld Martijn Beekman
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden