'Paars mist ambities voor hervorming EU'

Nederlandse europarlementariërs hebben grote kritiek op de bescheiden opstelling van de regering in de aanloop naar de onderhandelingen over een nieuwe opzet van de Europese Unie....

Van onze correspondent

Volgens de regering mag de invloed van de nationale overheden niet te veel verminderen. Het vetorecht dat de lidstaten nu hebben, moet in grote lijnen in stand blijven.

Dat staat in een nota die minister Van Aartsen en staatssecretaris Benschop gisteren in Brussel presenteerden. Eerder was al bekend geworden dat Nederland de omvang van de Europese Commissie wil beperken tot één commissaris per lidstaat. Nu hebben de grote landen nog twee commissarissen. Ook was al uitgelekt dat Den Haag mikt op een groter stemmengewicht in de Europese Raad, waar de belangrijkste besluiten worden voorbereid.

'Europa kraakt enigszins in zijn voegen, daarom is het verstandig een brede agenda op te stellen voor de hervormingen', aldus minister Van Aartsen. De omvang van de Europese Commissie en het vetorecht zijn waarschijnlijk het minst omstreden. Volgens diplomaten zal het een stuk lastiger worden de wens van het grotere stemmengewicht te realiseren.

De regering stelt ook voor dat lidstaten de mogelijkheid krijgen om hun samenwerking uit te breiden tot boven het niveau van de Europese Unie . 'De vrij strakke procedure waarin dat nu nog is geregeld, moet op de helling', aldus Van Aartsen.

De terreinen van buitenlands beleid en justitie blijven, evenals de financiële besluitvorming, onderworpen aan het vetorecht van de afzonderlijke lidstaten, als het aan de regering ligt. Vooral op deze punten oefenden europarlementariërs gisteren kritiek uit.

Volgens CDA-europarlementariër Hanja Maij heeft het stuk 'een dubbele boodschap'. 'Het is wat dat betreft typisch paars, een compromis tussen D66 en PvdA, die wel wat willen, en de VVD die op de rem gaat staan', aldus Maij.

'Het is niet al te ambitieus', zei VVD-leider Jan-Kees Wiebenga gisteren. 'Vooral op de terreinen van justitiebeleid en fraudebestrijding vertoont de nota een tekort.'

Volgens Lousewies van der Laan van D66 blijft de nota 'te oppervlakkig'. 'De regering gaat voorbij aan de fundamentele keuzes die gemaakt moeten worden voor de uitbreiding: behoudt elke lidstaat een veto op het gebied van het buitenlands beleid?'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden