Paars koerst naar akkoord referendum

De fractievoorzitters van PvdA, VVD en D66 willen vandaag een principe-akkoord sluiten over invoering van het referendum. De lijmpoging van Paars II is daardoor in een beslissende fase beland....

Van onze verslaggevers

Het akkoord over het referendum is de eerste maar ook belangrijkste stap op weg naar herstel van de coalitie. Gesproken wordt over een raadgevend referendum waartoe burgers het initiatief kunnen nemen. Het referendum kan betrekking hebben op alle wetgeving van Eerste en Tweede Kamer. Alleen planologische kernbeslissingen (zoals de Betuwelijn) zijn uitgesloten van het referendum, omdat die uitgebreide inspraakprocedures kennen.

De uitslag van het referendum is niet bindend. Daarvoor zou een grondwetswijziging nodig zijn, en dat kost te veel tijd. Het raadgevend referendum kan betrekkelijk snel bij wet worden geregeld. Het nieuwe voorstel biedt D66 voldoende compensatie voor het verlies van het correctief referendum, dat vorige week door de senaat werd weggestemd.

Hoewel het nieuwe plan minder verregaand is dan het correctief referendum, accepteert D66 het toch, omdat het op dit moment het politiek hoogst haalbare is. De VVD legt zich neer bij het plan, juist omdat het minder verregaand is dan het correctief referendum. De betoonde 'politieke wil' van de VVD is volgens D66 voldoende voor herstel van de vertrouwensrelatie.

Informateur Tjeenk Willink heeft de drie fractievoorzitters voor een korte bijeenkomst uitgenodigd om enkele concrete zaken te regelen. Te denken valt aan het moment waarop een referendum kan worden aangevraagd, en het aantal benodigde handtekeningen.

Volgens het nieuwe plan moeten burgers de nieuwe media, zoals Internet, kunnen inschakelen om het benodigde aantal handtekeningen te verzamelen.

Melkert (PvdA), Dijkstal (VVD) en De Graaf (D66) noemden de bijeenkomst van vandaag 'cruciaal' voor het verdere overleg. Tegelijkertijd toonden ze zich positief over het verloop van de onderhandelingen. Melkert sprak van 'de hoogste horde waarboven we nog zweven'.

Donderdagmorgen onderhandelen ze verder over 'aanpalende onderwerpen', andere staatsrechtelijke vernieuwingen die al in het regeerakkoord staan genoemd. De partijen streven naar een versnelde invoering van deze vernieuwingen.

In de tussentijd wordt de aandacht voor de lijmpoging afgeleid

door het debat met de regering over het rapport van de parlementaire enquêtecommissie Bijlmerramp. De paarse partijen hebben steeds beweerd dat het debat geen rol heeft gespeeld in de gesprekken over het herstel van het kabinet.

'Maar het speelt op de achtergrond wel een rol, al wordt er aan tafel niet over gesproken', aldus een ingewijde.

Toch zien de fractievoorzitters het Bijlmer-debat met vertrouwen tegemoet. Zij vrezen niet dat er koppen zullen rollen. Melkert zei het afgelopen weekeinde al dat 'de lessen voor de toekomst' het belangrijkste zijn dat de enquête heeft opgeleverd.

Volgens anderen is er 'politiek te weinig spektakel' ontstaan, om voor het voortbestaan van het kabinet te moeten vrezen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden