Update

Paars kabinet mag van PvdA-kiezers

PvdA-kiezers lijken geen bezwaar te hebben tegen een nieuw Paars kabinet of Paars Plus. Dat blijkt uit kiezersonderzoek van Ipsos Synovate.

De lijsttrekkers van de zes grootste partijen, Mark Rutte (VVD), Emile Roemer (SP), Geert Wilders (PVV), Diederik Samsom (PvdA), Sybrand Buma (CDA) en Alexander Pechtold (D66) bij Knevel & Van den Brink. Beeld anp

Voor PvdA-kiezers komen veel partijen in aanmerking als coalitiepartner. SP, D66 en GroenLinks hebben duidelijk de voorkeur, maar in mindere mate noemen zij ook CDA en VVD. Zowel de SP als D66 kan op de steun van 63 procent van de PvdA-kiezers rekenen. Ruim de helft vindt GroenLinks ook een geschikte coalitiepartner. Daarna volgen het CDA (35 procent) en de VVD (26 procent).

SP-kiezers zien niets in een samenwerking met rechts. Bijna zeven op de tien SP-kiezers heeft een voorkeur voor samenwerking met de PvdA. Slechts 7 procent wil dat Roemer toenadering zoekt tot de VVD.

Bij de VVD-stemmers is het CDA favoriet, gevolgd door D66. Respectievelijk 67 en 65 procent van de aanhang ziet samenwerking met die partijen zitten. 34 procent bestempelt de PvdA als een voorkeurspartij.

GroenLinks, dat zitting zou nemen in een Paars Plus kabinet, is minder populair bij de VVD'ers. Slechts 11 procent vindt samenwerking met Jolande Sap een goed idee.

ChristenUnie en PVV niet populair
Opvallend is dat de ChristenUnie niet populair is bij de diegenen die zeggen SP, PvdA of VVD te gaan stemmen. Minder dan 20 procent stelt dat samenwerking met de partij van leider Arie Slob een goed idee is. De PVV kan op nog minder steun rekenen. Slechts 15 procent van de VVD-stemmer ziet samenwerking met de PVV zitten. Bij de SP is dit 11 procent.

Het onderzoek van Ipsos Synovate werd gehouden onder een representatieve steekproef van 1.242 stemgerechtigde Nederlanders. De gegevens zijn verzameld van zaterdag 1 september tot maandagochtend 3 september.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden