Paars III

Naar aanleiding van het artikel 'Paars III na verkiezingen zeker niet uitgesloten' door verslaggever Jan 't Hart, wil ik graag Jacques Wallage gelijk geven in zijn stelling dat Paars III best mogelijk is (de Volkskrant, 17 april)....

ZOETERMEER Jan Willem Jongejans

In de tweede plaats moet er veel beter naar de samenleving gecommuniceerd worden en dat betekent dus werk aan de winkel voor alle voorlichtingsafdelingen van de ministeries. Veel meer persconferenties per minister over nieuwe plannen en voornemens. Maar ook vanuit de afzonderlijke fracties moet veel actiever aan de buitenwereld worden uitgelegd. Dat gebeurt ook te weinig.

Deze voorlichting en uitlegkunde zijn instrumenten om een technocratische beeldvorming tegen te gaan. Tot slot en misschien wel het belangrijkste van alles: betrek de bevolking erbij en doe dat op een bevlogen wijze. Niet door middel van formele inspraakprocedures, want die komen neer op de bekende ambtelijke slangenkuil. Maar door samen zoeken via creatieve oplossingen en modernisering van democratische instrumenten en uitbouw van referenda.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden