Paars II maakt einde aan bejaardenpolis

De aparte, goedkope particuliere ziektekostenpolis voor 65-plussers wordt afgeschaft. Particulier verzekerden die 65 jaar worden, krijgen voortaan de keus om op de oude voet verzekerd te blijven via hun maatschappijpolis, of over te stappen naar het ziekenfonds....

Van onze verslaggeefster

Jet Bruinsma

AMSTERDAM

PvdA, D66 en VVD zijn het hierover eens geworden tijdens de onderhandelingen over een tweede paarse kabinet. De afspraak zal worden opgenomen in het regeerakkoord.

Om de overstap naar het ziekenfonds aantrekkelijk te maken wordt de ziekenfondsgrens voor ouderen, die nu op bijna veertigduizend gulden ligt, verhoogd. Het is echter nog niet geheel duidelijk met hoeveel dat zal gebeuren.

De PvdA wil naar zestigduizend gulden, bijna net zo hoog als de loongrens voor werknemers in het ziekenfonds. De VVD vindt dat echter veel te veel.

Voor ouderen die al een goedkope particuliere polis hebben, verandert er niets. Dat geldt wel voor de verzekeraars. Zij gaan bij deze groep verzekerden meer risico lopen.

De paarse afspraak heeft ook gevolgen voor de andere groepen die een standaardpakketpolis hebben. Daaronder vallen onder anderen studenten. Hun aantallen zijn echter klein.

Op het ogenblik hebben 550 duizend particulier verzekerden, onder wie 450 duizend 65-plussers, een goedkope standaardpakketpolis. De overheid stelt daarvoor de premie vast.

Die premie is niet kostendekkend. De verzekeraars mogen daarom de verliezen die zij lijden op die goedkope polis, omslaan over al hun verzekerden onder de 65 jaar. Dat gebeurt door middel van de zogeheten WTZ-omslag, die enige honderden guldens per jaar bedraagt.

Het is de politici al jaren een doorn in het oog dat de particuliere verzekeraars als vrije ondernemers geen risico lopen over een groot deel (40 procent) van hun omzet: de standaardpakketpolissen.

De verzekeraars hebben al jaren geleden laten weten dat zij best bereid zijn om een stapje terug te doen. Een van hun voorstellen was om de verliezen op de goedkope polis deels voor eigen rekening te nemen en ze pas vanaf 7500 gulden om te slaan over de andere verzekerden.

De paarse onderhandelaars hebben dit voorstel nu overgenomen, maar alleen voor de zittende verzekerden. Voor de nieuwe 65-plussers wordt de standaardpakketpolis afgeschaft.

Dat zal niet meer lukken op 1 januari 1999, maar het moet wel in de komende kabinetsperiode gebeuren, vinden de onderhandelaars van paars.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden