Paars II is rond na jawoord drie PvdA-ministers

De samenstelling van het nieuwe kabinet is rond. Burgemeester Bram Peper van Rotterdam, staatssecretaris Tineke Netelenbos van Onderwijs en VN-ambassadeur Eveline Herfkens hebben woensdag als laatsten 'ja' gezegd tegen formateur Kok om PvdA-minister te worden in Paars II....

Van onze verslaggevers

DEN HAAG

Peper gaat naar Binnenlandse Zaken, Netelenbos naar Verkeer en Waterstaat, en Herfkens naar Ontwikkelingssamenwerking. De drie PvdA-bewindslieden zullen vandaag samen met vier andere collega's officieel worden ontvangen door Kok. Gisteren ontving hij al de eerste zeven ministers.

De namen van de veertien staatssecretarissen werden gisteren eveneens bekend. Opvallend is de benoeming van financieel specialist Rick van der Ploeg van de PvdA tot staatssecretaris van Cultuur.

Minstens zo opzienbarend is de benoeming van PvdA-partijvoorzitter en Kamerlid Karin Adelmund tot staatssecretaris van Onderwijs, speciaal belast met het lager en voortgezet onderwijs.

Ook de financieel specialisten van VVD en D66 zijn geroepen tot het ambt van staatssecretaris. Hans Hoogervorst van de VVD gaat naar Sociale Zaken. Gerrit Ybema van D66 wordt staatssecretaris van Economische Zaken.

PvdA-senator en oud-staatssecretaris voor Onderwijs Job Cohen, lange tijd getipt als minister van Binnenlandse Zaken, wordt opnieuw staatssecretaris. Hij wordt de opvolger van Schmitz op Justitie en zal worden belast met de zware portefeuille van asielzaken.

Geke Faber, afkomstig van de Rooie Vrouwen van de PvdA en nu burgemeester van Zeewolde, gaat zich op het ministerie van Landbouw vooral bemoeien met natuurbeheer. Het PvdA-Kamerlid Vliegenthart gaat naar VWS en krijgt de Erica Terpstra-portefeuille: sport, jeugd en ouderen. Dick Benschop, oud-medewerker van de PvdA-fractie en nu lid van het Commissariaat voor de Media, gaat als staatssecretaris naar Buitenlandse Zaken.

De VVD heeft vijf staatssecretarissen. Bolkestein heeft op deze posten allemaal leden van de huidige VVD-fractie benoemd. Onderwijsspecialist en Kamerlid Monique de Vries gaat naar Verkeer en Waterstaat. In Paars I kende dit departement geen staatssecretaris.

Kamerlid Johan Remkes, vooral ingewerkt op het terrein van het binnenlands bestuur, zal op het departement van VROM de man van de volkshuisvesting worden. Zijn fractiegenoot Henk van Hoof, die vóór zijn politieke carrière zestien jaar marine-officier was, wordt staatssecretaris op Defensie bij zijn partijgenoot De Grave.

Opvallend is de keuze van Gijs de Vries als staatssecretaris voor Arubaanse en Antilliaanse Zaken. De Vries is fractievoorzitter van de Europese Liberalen. Vier jaar geleden weigerde hij een post op Defensie, omdat hij net was aangetreden als fractievoorzitter in Brussel.

De Vries drukt de demissionaire staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, Michiel Patijn, uit de ploeg van bewindslieden. Patijn speelde een prominente rol in de periode dat Nederland voorzitter was van de Europese Unie. Hij wordt nu genoemd als de opvolger van eurocommissaris Van den Broek (CDA), die over anderhalf jaar vertrekt.

D66 levert twee staatssecretarissen. De ene is Ybema, die naar Economische Zaken gaat. De ander is Annelies Verstand-Bogaert, burgemeester van Zutphen. Zij gaat naar Sociale Zaken en zal daar vooral worden belast met emancipatie, zorg en arbeid. Zij moet de afspraak uit het regeerakkoord over deeltijdarbeid en zorgverlof gaan uitvoeren.

Opvallend bij de keuze voor Verstand is dat zij zich als D66'er en burgemeester heeft gekeerd tegen de gekozen burgemeester. Volgens haar kan een benoemde burgemeester onafhankelijker en objectiever opereren. Verstand is ook vice-voorzitter van het Genootschap van Burgemeesters. In die hoedanigheid pleitte ze ook voor een moderne, lichte ambtsketen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden